реклама

реклама

Завершився NASA Space Apps Challenge Dnipro – локальний етап найбільшого космічного хакатону. 7-8 жовтня космічні ентузіасти з усієї України в режимі онлайн вирішували задачі від NASA.

Вже всьоме організатором локального дніпровського етапу виступила громадська організація «Асоціація Ноосфера», заснована меценатом Максом Поляковим. Протягом 48 годин студенти, науковці, програмісти, інженери і навіть школярі, об’єднавшись в команди, вирішували практичні завдання та готувалися презентувати  їх перед журі. Цього року дніпровський етап хакатону зібрав 245 учасників з різних міст України, а також Греції, Литви та Норвегії. У роботі їм допомагали досвідчені ментори.

Черкаси1

За результатами хакатону команди презентували 37 проєктів. Переможцями стали:

Einstein's sect (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) – нейронна мережа, яка може прогнозувати планетарний індекс (PI) на основі нових даних про сонячний вітер у реальному часі.

Titans2.0 (Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького) – настільна гра про виживання на Титані, одному із супутників Сатурна. Головна мета - вижити в умовах обмежених ресурсів і досягти успішної колонізації планети.

ISCIPKPI (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) – цифровий 3D-глобус Місяця, який відображає сейсмічні дані.

До хакатону долучилася міжнародна команда, до якої увійшли українці та спеціалісти з Греції і Естонії, а саме представники Національної обсерваторії Афін, Університету Тарту і Університету Аристотеля в Салониках. Вони прийшли не з метою перемогти, а презентувати власний проєкт і отримати фідбек та експертизу від журі. Проєкт був присвячений захисту української культурної спадщини за допомогою космічних даних і супутникових спостережень.

Проєкти оцінювало журі, до якого увійшли:

- Олексій Кулик – кандидат технічних наук, керівник Space Labs Noosphere Engineering School, доцент кафедри ракетно-космічних та інноваційних технологій фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова.

-   Сергій Веретюк – керівник Noosphere Engineering School, кандидат технічних наук.

-   Євген Яковлев – CВO компанії Dragonfly Aerospace.

-   Віра Петрик – директорка з маркетингу EOS Data Analytics, глобального постачальника аналітики супутникових зображень на основі штучного інтелекту.

“В цьому році захід пройшов дуже динамічно. Приємно вразила кількість та якість запропонованих проєктів. Також хочу відмітити оригінальність та нестандартність завдань від NASA - значна кількість напрямів мала не тільки інженерне та наукове забарвлення, а й в тому числі була спрямована на формуванні більш адекватного та глибокого розуміння ролі та місця людини у Всесвіті. Хочу подякувати як організаторам, так і командам. Командам передусім –  за спроби вийти за межі стереотипів та рамкового мислення”, – зауважив член журі Сергій Веретюк.

Хоча захід відбувався в онлайн форматі, але студенти й ментори з лабораторій Noosphere Engineering School зібралися на своїх локаціях аби разом попрацювати над проєктами.

Зазначимо, що загалом у всьому світі до хакатону долучилося понад 50 тисяч космічних ентузіастів. В Україні він став одним із заходів в рамках Тижня космосу, організованого ГО «Асоціація Ноосфера». Окрім хакатону, відбувалися й інші події. Зокрема, лекція Конора Ніксона – вченого-планетолога, завідувача Лабораторії планетних систем Центру космічних польотів Годдарда NASA, яка зібрала у дніпровському Planetarium Noosphere 70 слухачів, а ще 200 приєдналися онлайн.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100