реклама

реклама

Київські митники стали на заваді незаконному переміщенню у двох міжнародних поштових відправленнях до Німеччини сотні археологічних предметів, які становлять культурну та історичну цінність. Це стародавня метальна зброя, знаряддя праці та елементи одягу.

7

Під час митного контролю міжнародних відправлень, одне з яких прямувало за кордон з Черкас, а інше з м. Ічня (Чернігівщина), митники виявили 101 предмет з явними ознаками старовини.

Предмети посадові особи митниці одразу скерували на експертизу до Національного музею історії України щодо встановлення належності їх до культурних цінностей.

Як ідентифікували експерти, серед виявленого митниками - п’ятнадцять бронзових наконечників стріл від передскіфського до скіфського часів (VIII-V ст. до н.е.).

До періоду ранньої та середньої бронзи (III-середина ІІ ст. до н.е.) належать чотири знаряддя праці – мідно-бронзові тесла. В давнину їх застосовували для видовбування корит, човнів-довбанок тощо.

3

54 бронзові ремінні пряжки та їх фрагменти віднесено до черняхівської культури (III-початок V ст.).

Також в міжнародному відправленні знаходилося дев’ять залізних наконечників стріл, віднесених до салтівської культури (V-X ст.).

П’ятнадцять інших предметів було визначено експертами як залізні ножі доби Русі (X-XIII ст.).

Вкотре нагадуємо, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце - у Музейному фонді України.

Культурні та історичні цінності вилучено, повідомляє Державна митна служба України.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-8 #1 Антиквар 18.10.2023 10:19
З Санкт-Флоріану. Нагло ограбили! А я знову так хотів після оцінки спеціалістами, все, що не мало б історичної цінності в черкаські музеї подарувати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100