реклама

реклама

19 жовтня шість років, відколи в Україні почалась медична реформа. Сімейна медицина — один зі стовпів новопосталої системи — починає займати в ній чільне місце, а до думок сімейних лікарів та лікарок дослухаються частіше.

Проєкт «Твій сімейний лікар» стартував у 2019 році, як інформаційна кампанія на підтримку щойно створеної ланки сімейної медицини. Кампанія мала на меті прояснити переваги реформи, показати, як користуватись оновленою медичною системою, повернути лікарям та лікаркам відчуття важливості, підтримати першопрохідців реформи та підвищити довіру до них.

393220158_349614741063044_6453385448769286865_n

Протягом років існування проєкт залучав лікарів та лікарок до своїх ініціатив. Згодом, згуртувавши прогресивну лікарську спільноту довкола себе, переріс у громадську спілку. Зараз в «ТСЛ» налагоджені контакти з понад 8 500 тисяч сімейних лікарів та лікарок по всій країні.

За роки роботи громадська спілка «Твій сімейний лікар», створила спільноти сімейних лікарів та лікарок у 12 областях України на засадах інтелектуального волонтерства. Першими на світ постали осередки лікарства на Дніпропетровщині та Черкащині.

Хто очолює спільноту Черкащини. Як це впливає на область

«Я побачила в соцмережах, як у Харкові на “групі рівних” (групи для обміну досвідом) лікарка ділилась з колегами плакатами “Твій сімейний лікар”. Написала, що теж такі хочу, і вона порадила звернутися до Оксани Мусієнко. Ми з Оксаною, яка сьогодні є головою спілки, поспілкувалися, звірили ціннісні орієнтири — вони виявились дуже схожими. Відтак вона запропонувала мені очолити Черкаську спільноту. Звісно, я погодилась», — пригадує Марина Опаленко.

Коли говоримо про лідерство, очільниця Черкаської спільноти Марина Опаленко зазначає: «Це можливість формувати порядок денний, який стане нормою через 3–4 роки. Саме тому вже зараз важливо говорити про канабіс чи четвертинну профілактику, хоч це і не дуже популярні теми».

Лікарка з Кривого Рогу надихає лікарів та лікарок свого регіону на розвиток

Професійні спільноти розвивають згуртованість, горизонтальні зв’язки, спільне розуміння актуальних задач і викликів професії, відчуття плеча. Сімейні лікарки та лікарі формують власну картинку стандартів професії щодо навичок, поведінки, рівня знань і знаходять мотивацію до розвитку, щоби цим стандартам відповідати.

Лікарські спільноти — це розвиток

Сьогодні спільноти ТСЛ діють в 12 областях України: Полтавська, Сумська, Черкаська, Миколаївська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька. А натхненні лікарі та лікарки з регіонів, де допоки немає спільноти ТСЛ, звертаються до проєкту із запитом якомога швидше таку спільноту відкрити.

Такі спільноти розвивають усвідомлення себе як обличчя професії. Це підживлює особисту відповідальність та допомагає нарощувати відчуття власної важливості, суб’єктність. З часом спільнота стає потужною і згуртованою, щоби формувати повістку, озвучувати її, вступати в діалог з іншими учасниками й впливати на систему охорони здоров’я. Так через 6 років після старту медичної реформи колишні «дільничні», а нині лікарі та лікарки первинної ланки, беруть на себе лідерську роль в багатьох зрушеннях в системі.

Спільноти «ТСЛ» продовжуватимуть рости й розвиватися, з’являються нові. Лікарі й лікарки впроваджують зміни на місцях, вкотре засвідчуючи, що систему можна змінювати з будь-якої точки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 БджОЛЯр 22.10.2023 20:25
Не знаю жодного приватного лікаря, який би склав контракт зі НСЗУ на прийом пацієнтів за електроним направленням.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Пріоритетом спільноти 21.10.2023 21:08
був, є, та завжди буде залишатись розвиток сфери оплати медицинських послуг.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100