реклама

реклама

Які існують стадії захворювання у людей на сказ та як запобігти хворобі – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділу ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

hryshchenlo skaz

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є свійські тварини – коти й собаки, особливо безпритульні, дикі – лисиці, вовки, які належать до класу ссавців. Також людина може заразитися від корів, овець, кіз, свиней, коней, щурів, їжаків, кажанів та інших.

Механізм передачі збудника сказу від тварини до людини контактний, шлях – рановий, при укусі та попадання слини в рану людини. Також можливо заразитися аерогенно-контактним шляхом – це відвідування печер, де є кажани. Вірус пасивно потрапляє через дрібні пошкодження кон’юнктиви, слизових ротоглотки. Найбільш тяжкими є локалізація укусів в голову, лице, кисті рук. У людини інкубаційний період сказу триває від 14 днів до 6-12 місяців.

На Черкащині за даними регіональної лабораторії Головного управління Держпродспоживслужби за 9 місяців цього року зареєстровано 19 випадків захворювання на сказ у диких та домашніх тварин. За жовтень уже зафіксовано три випадки сказу у тварин на Черкащині.

Сказ – невиліковна хвороба, щоб уберегти домашнього улюбленця, себе та близьких, необхідно вакцинувати тварину. Якщо відсутня інформація про щеплення необхідно встановити ветеринарний нагляд за твариною.

«Хвороба має три стадії ­– продромальна, збудження та паралітична.

При продромальній стадії виникає тупий біль в ділянці укусу, рубець на місці укусу припухає, шкіра навколо нього стає чутливою, червоніє, свербить. Хворі впадають у стан депресії, виникає безпричинний неспокій, нудьга, сон із поганими сновидіннями, хворий може блукати вулицями. Такий стан триває до трьох днів.

Далі наступає стадія збудження – підвищується температура тіла, з’являється комплект надмірно-рефлекторного збудження нервових центрів, зокрема дихання та ковтання.

Паралітична стадія – ця форма сказу триває довше за попередню. М'язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть», – пояснила Лідія Грищенко.

За словами лікарки-епідеміологині будь-який укус потрібно рясно промити водою з мильним розчином, мило розчинить ліпідну оболонку, що перешкоджатиме проникненню вірусу сказу в нейрони. Краї рани необхідно обробити 5% розчином йоду чи 70% спиртом. Такою має бути перша допомога постраждалому, а після – обов’язково звернутися до лікаря.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Антирабічна вакцина для людей наявна в Черкаській області, вона безкоштовна.

Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

Пам’ятайте, що сказ вилікувати не можна, а лише попередити, бережіть себе та свої близьких!

Більше інформації слухайте за покликанням.

Про це йдеться на сайті ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

реклама

Коментарі  

 
+8 #4 Пшонка 31.10.2023 12:57
Алекс, Алекс, Алекс, Алекс...
Сьогодні у Прочерку "день дурня".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #3 Алекс 31.10.2023 11:32
Фахівчиня???що за звір?вчіть мову
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 Алекс 31.10.2023 10:59
Лікарка,фахівчи ня????що за звір??є лікар,фахівець..вчіть мову!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Сказ можновладців 31.10.2023 10:08
Невиліковна форма хвороби вже яке десятиліття. Гризуться за крісла, як собаки, кусаючи один одного, розповсюджуючи хворобу по експоненті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100