реклама

реклама

У Черкасах мешканці будинку за адресою Чехова, 54 тепер змушені підніматися на 9 поверх пішки. Їхній ліфт зупинився ще минулого тижня. І люди з дитячими візочками, літні особи та всі інші громадяни змушені долати поверхи самостійно. У будинку біля 170 квартир. Сьогодні люди намагаються стукатися в усі двері, щоб вирішити причину, бо для декого просто фізично неможливо долати щодня найвищі поверхи.

У Черкаській міськраді кажуть: мешканцям треба зібрати кошти і тоді робити капітальний ремонт. І ситуація схожа й у інших будинках.

l_60b114578727f

«Декілька ліфтів стоять, на жаль. Бо у квартплату не входить капремонт. І деякі збирають гроші, а деякі ні. А деякі мешканці лиш сьогодні дізнаються про це. У нас ще в місті є ще на залишку програми співфінансування кошти, але ж це частинка. В основній масі мають зібрати люди. Адже з 2018 року міськрада ж списала всі будинки. І цим мають опікуватись люди. А вони до цього не звикнуть», – кажуть в міськраді.

Водночас обслуговуюча компанія «Нова Якість», яка, зокрема, обслуговує і цей будинок, каже, що проблема в юридичній площині.

Договір на обслуговування ліфтів у багатоквартирних будинках із підприємством «Черкасиліфт» закінчився ще в травні 2020 року.

Відповідно до рішень Верховного Суду, «Черкасиліфт» повинні були передати технічну документацію на ліфти після завершення договорів, але компанія проігнорувала вимоги, у результаті без технічного обслуговування залишилося понад 700 ліфтів у 845 будинках, велика частина з яких є в аварійному стані.

– Ми одразу в 2020 проінформували про незаконні дії  «Черкасиліфт» всі правоохоронні органи, СБУ, поліцію, прокуратуру, звернулися до міськвиконкому та обласної держаної адміністрації. Збоку правоохоронних органів було відкрито кримінальне провадження щодо посадових осіб «Черкасиліфт». Місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської міської ради 13.07.2020 було рекомендовано «Черкасиліфт» передати негайно на обслуговування Управлінським компаніям 787 ліфтів у багатоквартирних будинках м. Черкас разом з технічними паспортами та іншою технічною документацією на ліфти для забезпечення безпечної експлуатації та технічного обслуговування. Чинне законодавство забороняє обслуговувати ліфти без технічної документації, які містять всі важливі відмітки про регламентні роботи та їх строки. Технічні паспорти це як медична карка хворого, без якої не можна щось лікувати  - каже адвокат Максим Підгорний.

Максим Підгорний наголосив, що частина рішень Верховного Суду ще з 2021 на примусовому виконанні у органах ДВС про зобов’язання «Черкасиліфт» повернути технічну документацію «Новій якості». Також, наявне рішення Слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкас від 01.07.2021 по справі № 712/8978/20 щодо невідкладного передання паспортів на ліфтів Управлінській компанії.

– Після проведення кількох переписок та нарад з «Черкасиліфт» ми зрозуміли, що вони не збираються нам повертати документацію, а будуть схиляти до підписання невигідних договорів з ними. Нам довелося йти в довготривалі судові процеси. У літку 2021 року Верховний Суд визнав, що ми маємо право на отримання технічної документації. Також є в мене листи від влади Черкас, яка просила «Черкасиліфт» передати документацію. Натомість у відповідь «Черкасиліфт» на нас написали заяву в правоохоронні органи та вимагають кошти за послуги після завершення договору при цьому продовжують без договору щось робити з ліфтами, що має ознаки самоправства. По сьогодні з дивних причин рішення судів не виконано щодо передачі технічної документації, ігноруються вимоги місцевої влади. Отримавши технічну документацію на ліфти «Нова якість» без зволікань приступила б до їх ремонти, у тому числі беручи участь у місцевій програмі спів фінансування. Поверніть нам технічні паспорти, все! , – повідомив адвокат.

Віталій Лаут, який є власником підприємства «Черкасиліфт» повідомляє виданню: Послуга з технічного обслуговування ліфтів входить до обов’язкового переліку робіт, які надаються управителем будинку та являється складовою витрат на утримання будинку та прибудинкової території, та враховується при формуванні тарифів по яких здійснюється оплата послуг управителя співвласниками багатоквартирних будинків. З моменту укладання Договорів про надання послуг з управління багатоквартирними будинками між ТОВ "Сантехбудконструкція" та Черкаською міською радою (20.05.2019) до даного часу, навіть враховуючи додаткові угоди в яких стороною являється ТОВ "Управлінська коспанія "Нова якість", будь-яких змін щодо зменшення тарифів у звязку з ненаданням послуг з обслуговування ліфтів, не було здійснено, навпаки, вартість послуги тільки зростала.

Лаут стверджує: Вказане дає підстави вважати, що ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" та ТОВ "Сантехбудконструкція" отримують кошти від співмешканців багатоквартирних будинків за надані послуги, в т.ч. технічне обслуговування ліфтів, але підприємству Черкасиліфт, яке фактично здійснює таке обслуговування починаючи з квітня 2020 по даний час, грошові кошти не перераховує. В 2020 році коли ПП "СРБП "Черкасиліфт" отримало від ТОВ "Управлінська коспанія "Нова якість" повідомлення, що вони не мають намір продовжувати договір з ПП "СРБП "Черкасиліфт" про надання послуг з технічного обслуговування ліфтів, ми не одноразово звертались до керівництва ТОВ "Управлінська коспанія "Нова якість" з метою врегулювання питання щодо передачі не тільки технічної документації на ліфти, а й самих ліфтів шляхом їх огляду та фіксування їх технічного стану, а також щодо врегулювання питання погашення існуючої заборгованості. Однак, на наші звернення керівництво ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" не відреагувало, оскільки фіксація стану ліфтів їх не цікавила.

- Тому, в подальшому ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" звернулась до суду із 40 позовними заявами до ПП "СРБП "Черкасиліфт" про витребування технічної документації на ліфти. Однак, в ході розгляду справ Верховним Судом України, після того як було встановлено, що права та обовʼязки управителя багатоквартирних будинків не можуть бути передані іншій юридичній особі, яка не брала участь в конкурсі, керівництво ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" подало до судів заяви про відмову від позовів, з метою уникнення прийняття Верховним Судом України рішення з таким правовим висновком. Власник групи компаній «Черкасиліфт» Віталій Лаут вважає договори з технічного обслуговування ліфтів на сьогоднішній день не припинені, оскільки «Нова якість» не розрахувалася з виконавцем за виконані роботи, тобто, умови договору не виконані у повному обсязі. Майже 3 роки поспіль Черкасиліфт власними силами забезпечує належне обслуговування ліфтів, документально підтверджує факт надання якісних послуг, однак «Нова якість» не розраховується за ці послуги, при цьому кошти за цю послугу продовжує отримувати від мешканців будинків. Загальна сума боргу на сьогоднішній день перевищує суму у 20 млн. гривень, - каже Віталій Лаут.

Як вирішити проблему, щоб люди не піднімалися на верхні поверхи пішки, поки незрозуміло... Мешканці будинку планують звертатися до міської влади за допомогою. Адже поки дві компанії - Нова Якість і Черкасиліфт сперечаються, люди щодня продовжують ходити пішки сходами.

Найбільше людей бентежить, що за комунальні послуги вони сплачують і ці кошти десь накопичуються. Також їх дивує, як може компанія обслуговувати вже не один рік ліфти безкоштовно...

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Міша Поплавський 23.11.2023 20:36
Якщо колись в депутати від вас пройду - порядок наведу. Урочисто й ліхта відкрию й зєркало в ному повісю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Буратіно 23.11.2023 17:17
Це поки якась біда не трапиться в ліфті... А потім будуть виясняти хто ж винен.... А що оце жителям робити...?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100