Встановили особу російського генерал-лейтенанта, який командував ракетним ударом по багатоповерхівці в Умані 28 квітня цього року. Ним виявився командувач дальньої авіації військово-повітряних сил рф Сергій Кобилаш.

Про це повідомив під час брифінгу начальник УСБУ в Черкаській області Юрій Погасій.

– Завдяки даним, наданими ГУР МО, а також ПвК «Центр», нами були встановлені місця пуску ракет та траєкторії їхнього польоту. Оголошено про підозру командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил рф генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу. Цей професійний кривавий вбивця є уродженцем України міста Одеса, наразі проживає в Москві. Він чітко розумів, що удар буде нанесено по цивільним об'єктам, і саме він є відповідальним за надання наказів. Під його керівництвом відбувалися килимові бомбардування Маріуполя, нанесення ударів по іншим населеним пунктам нашої держави. 28 квітня його підлеглі нанесли удар по місту Умань, – сказав Юрій Погасій.

IMG_20231129_123202

Керівниця Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова детально розповіла, як відбувався обстріл мирного міста. На сьогодні встановлено, що 28 квітня 2023 року, приблизно о 2 годині, екіпажем ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МСМ, зліт якого здійснювався з аеродрому «Оленья», м. Оленєгорськ, Мурманської області країни-терориста, на виконання наказів командира підрозділу, підпорядкованого командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил, повітряно-космічних сил рф, відповідно на виконання наказів останнього, з повітряного простору, над Каспійським морем, здійснено пуск двох крилатих ракет типу Х-101, які о 4 години 29 хвилин, того ж дня, вразили два цивільних об'єкти в місті Умань.

– Фактично, внаслідок вибуху, зруйновано під'їзд житлового будинку. Цієї трагічної ночі в Умані загинуло 23 цивільні особи, серед яких 6 – діти. Ще 9 цивільних осіб зазнали поранень, одна особа вважається зниклою безвісти. Крім того, ушкоджень зазнали 7 житлових будинків, 6 підприємств та 70 приватних транспортних засобів. Слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Черкаській області було невідкладно розпочате досудове розслідування, з правовою кваліфікацією за частиною другою ст. 438 КК України «Порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством», – зазначила Катерина Шевцова.

Вона додала, що розслідування триває. Встановлюється причетність інших осіб до цього воєнного злочину.

Начальник ГУНП в Черкаській області В'ячеслав Гурін повідомив, що 28 квітня цього року відразу було створено міжвідомчу групу слідчих, до складу якої увійшли 8 слідчих з Черкас та 31 з Умані.

– Працівники поліції провели 20 оглядів місця події, 82 допити потерпілих (власників квартир), а також 75 допитів свідків. З важливої роботи, проведеної працівниками поліції, було 23 огляди трупів, пізніше призначено двадцять три судово-медичні експертизи. Були задіяні колеги з головного слідчого управління, надавали допомогу слідчі управління ГУНП в Київській області, – сказав В'ячеслав Гурін.

Нагадаємо, випущена росією ракета позбавила життя 23-х людей. І дорослих і дітей, які перебуваючи в мирній Умані, звісно, не могли становити загрози росії: це Кравчук Андрій і Кравчук Василь, Березюк Галина, Корінна Світлана і її донька Інна, Тройчуки (Валентина, Роман і Ульяна), Гайдукова Антоніна, Макаровський Володимир. Мамбик Ярослав, Павленко Світлана, Лисак Олексій, Барченко Любов і Наталія, а також Барченко Ірина з донькою Аліною, Ремез Наталія, Левченко Яна, Шульга Софія, Писарєв Кирило, Одайська Альона з сином Іваном… Серед загиблих як місцеві, так і переселенці.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100