реклама

реклама

Київські митники затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду при спробі незаконно переслати її за кордон.

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, митники скерували його до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразку до культурної цінності.

Як визначили експерти, цей «камінець» – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це - ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 млн років.

1

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість. Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Київська митниця вкотре нагадує, що для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа в даному випадку митникам надано не було.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучено до рішення суду.

Це не перша скам’янілість, виявлена київськими митниками під час митного контролю міжнародних поштових відправлень протягом 2023 року, пише прес-служба Київської митниці

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100