реклама

реклама

Перші дні грудня місяця стали по особливому святковими для жителів Старого Ковраю. 85 років творчої дільності відсвяткував народний аматорський духовий оркестр сільського будинку культури, в яком з великим бажанням займаються діти місцевої школи та сусідніх сіл. Коли слухаєш добре знаний, улюблений багатьма колектив талановитих юних і вже досвідчених виконавців, не можна не дивуватися і водночас по доброму захоплюватися їхньою грою, яка створює гарний настрій, як в урочисті дні, під час святкових заходів, церемоній, концертних програм так і в години відпочинку.

Духовий = = =

А керує ним, продовжуючи традиції своїх попередників, професійно- компетентний педагог і музикант з великим досвідом роботи та організаторськими здібностями Аркадій Однодворцев.  Керівник присвятив своє життя музиці і є добрим прикладом роботи з дітьми і молоддю в невеликому селі. Адже за його словами, ніякі сучасні технології не замінять живих звуків духових інструментів, які вже встигли для багатьох учасників стати подихом радості і найбільшим родинним захопленням.

А розпочав свою діяльність духовий оркестр, за словами збирачів історії колективу, у 1938 році. Місцевий колгосп «Промінь» за високі досягнення в сільськогосподарському виробництві був премійований комплектом духових інструментів. Охочих навчатися грати, виявилися чимало, й тоді для організації  учасників оркестру і  було запрошено Григорія  Семеновича Сушка,  чоловіка, який раніше грав у військовому оркестрі і розумівця на музиці. Приємно було бачити, що сільські чоловіки, палкі любителідухової музики, не рахуючись із часом після трудового дня поспішали до сільського клубу на репетиції, опановували інструменти. І вже через деякий час, а саме 6 листопада,  того ж  1938 року відбувся перший виступ оркестру. В період війни його діяльність  була припинено. Девять музикантів пішли на фронт захищати рідний край, і  п’ятеро не повернулося додому з воєнних доріг . Настали важкі роки відбудови народного господарства зруйнованого війною. І як було приємно коли в цей час знову зазвучала музика. Це був перший післявоєнний оркестр у тодішньому Іркліївському районі. І керував ним колишній капельмейстер Ілля Сергійович Чернега. У 1957 році старшим оркестру був Іван Григорович Давиденко. З 1976 року музичний колектив очолив Іван Семенович Перепелиця, який більше двадцяти трьох років працював із сільський духовим колективом. За його керівництва, як результат плідної праці в 1980 році оркестру було присвоєно високе звання- народного і відтоді колектив звучить як народний аматорський духовий оркестр.   Вже двадцять п’ять років поспіль його незмінним граючим керівником є Аркадій Однодводцев.Дуже багато теплих, хороших слів можна говорити про колектив, про людей, які творили історію цього прекрасного і унікального оркестру та нинішній склад. Та без залучення фінансового ресурсу тут не обійтися. І відрадно, що осторонь цього не стояло керівництво колишнього племзаводу, яке старалося підтримувати колектив у ті далекі роки. А вже протягом багатьох літ засновники СТОВ «Старий Коврай» родина Душейків взяла на себе всі витрати, опікується аматорським народним духовим оркестром, підтримують фінансово, аби і надалі оркестр  залишався сільською родзинкою, продовжував радувати глядачів неперевершеними творами та плідно розвивався. Саме благодійниками було придбано частину нових музичних інструментів, які дають мотивацію і заохочують дітей до навчання, закуплена професійна звукопідсилювальна апаратура для концертної зали. Виплачується заробітна плата керівнику оркестру,  а  учасники отримують кошти за відвідування репетицій, участь у святкових заходах, виїзди на концерти, мистецькі конкурси. І якщо порахувати то лише за вісім останніх років затрати на утримання такого лиш одного духового оркестру сягають майже мільйон гривень.

Духовий ..

Звісно міняються часи, історія країни йде вперед, приходять нові учасники в колектив, а любов до духової музики, яка об’днє й згуртовує, залишається назавжди. Хоча сучасному поколінню, народжених з гаджетом в руці, вдивовиж зараз чути на вулицях сели чи міста звуки живого оркестру, де десятки духових, народних і ударних інструментів віртуозять на класичні чи сучасні теми. Про те в Старому Ковраї популярність духового оркестру ніколи не зменшувалася. За останні роки творчої діяльності колектив значно розширив свій репертуар, став постійним учасником різноманітних культурно-мистецьких заходів різного рівня. За активну творчу позицію неодноразово нагороджувався грамотами.А його випускники є  фахівцями своєї справи, і продовжують грати в професійних колективах. У виконанні знаного духового оркестру звучать українські народні твори, козацькі пісні,  патріотичні марші, ностальгічні мелодії, вальси, класичні та сучасні твори. Майже кожного року декілька оркестрантів у зв’язку із закінченням навчання у школі покидають коллектив, та їхнє місце займають інші, й таких охочих , які вчаться грати з нуля  на будь якому  духовому  інструменті у селі не меншає. Нині в оркестрі двадцять два учасника,  з них шістнадцять дівчат, і це не може не радувати око. Та головне, що рівень виконання у них залишається високим, бо є бажання вчитися музиці. І ніякі карантини, відключення світла чи нинішня непроста ситуація в країні не стали цьому на заваді.

Духовий істор.

Тому під час ювілейного концерту глядачі із задоволенням поринули у чарівний світ музики, яку виконували юні та вже досвідчені й талановиті  оркестранти. Про майстерність духового оркестру говорили зі сцени ведучі. А вітали ювілярів  Анатолій  Миколайович Писаренко, голова Іркліївської громади,  начальник відділу культури, молоді та спорту Ірина Василівна Куніца, староста Старого Ковраю Лілія Анатоліївна Пуренкова. Привітав учасників з вагомим  85-ти річним ювілеєм оркестру і Почесний голова асоціації «Незалежне об'єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Григорович Душейко.  Він подякував керівнику Аркадію Однодворцеву за продовженням історичних музичних традицій, вручив грамоту «За сумлінну працю, високий професіоналізм, пропаганду музичного мистецтва та  з нагоди 85-ти річчя»  та  подарував саксофон, в якому бала необхідність. А також додав, що колись в кожному селі були духові оркестри, та з часом їх більшість перестала існувати. І головна причина в тому, що не було ентузіазму й цілеспрямованості самих керівників колективів та потрібного фінансового забезпечення, важливої складової.  Побажав у часникам оркестру натхнення, а глядачам – приємного перегляду. Тож у програму  ювілейного концерту, в якому за роки можна порахувати грають цілі династії музикантів слухали традиційні українські мелодії,  різні за складністю сучасні твори,  популярні мелодії з кінофільмів, естрадні композиції для духового оркестру. Особливого звучання додали виступи Дмитра Базила та Тимофія Робозьорова. Традиційно дарував пісенні твори соліст оркестру й виконавець Юрій Стеценко, який має сорок шість років музичного стажу в цьому колективі.

Справді незабутнім для мешканців села, колег, які з’їхалися на свято музики, став ювілейний виступ духового оркестру. Декілька годин  колектив ділився своїм талантом, в якому слід віддати належне юним артистам, за те, що  роблять свій великий вклад  в історію колективу та вписують його нову сторінку. Після кожного музичного твору в залі зривалися гучні оплески, а на очах глядачів бриніли сльози, адже оркестрова родина  поєднала різні покоління. Кожен із учасників отримував свої заслужені оплески. А це і є найвища нагорода – любов і вдячність  шанувальників духової музики.

Ніна Семенова

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100