реклама

реклама

Найбільше хворіють діти, у групі ризику – літні люди. Лікарі закликають вакцинуватися.

В Україні триває епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). На Черкащині найвищі показники захворюваності у Черкаському та Звенигородському районах. Про доцільність вакцинації у розпал епідемії редакторці газети «Сільські відомості» розповіла Ірина Шуляренко – завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласнийцентр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

shularen inter1 sait

- Ірино Степанівно, згідно зі статистикою, майже половина черкащан, яких спіткали ГРВІ минулого тижня – це діти до 17 років. Поза тим, серед госпіталізованих та летальних хворих – люди поважного віку 60+. Поясніть, чому саме цей вік зумовлює тяжкий перебіг Covid та грипу і як запобігти ускладненням?

- З початку епідемічного сезону на ГРВІ (включаючи Covid-19) на Черкащині перехворіло 67 591 особа. Епідеміологічний поріг в області перевищено, і є тенденція до зростання. Напевно, піка захворюваності ми досягнемо у січні. Літні люди мають найвищий ризик смерті від Covid-19, адже в анамнезі зазвичай мають хронічні захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, захворювання нирок, кишкового тракту, порушення обміну  речовин тощо. Саме цей «букет» хронічних захворювань та проблем з імунною системою є показанням для проведення вакцинації, як захисту від небезпечної хвороби. Адже людина, яка перехворіла на грип чи Covid, має послаблену імунну систему, що не зможе чинити опір іншим хворобам.

- Дуже часто літні люди мотивують свою відмову від вакцинації страхом побічних реакцій свого організму з огляду на хронічні хвороби.

- Це хибна думка. Наведу приклад Японії. У цій країні – найбільша кількість довгожителів, а щеплення є способом їхнього життя. Хоч японці теж мають хронічні захворювання, але понад 80% жителів країни у віці 60+ щеплені від Covid. Це найвищий показник у світі. На мою думку, українці мають перейняти кращий світовий досвід свідомого піклування про своє здоров’я і пам'ятати, що ризики ускладненого перебігу хвороби набагато більші, ніж прояви побічних реакцій на введення імунобіологічного препарату.

- На вашу думку, чи варто щеплюватись від грипу та Covid у розпал епідемії?

- Згідно з рекомендаціями, щеплення проти грипу варто робити у вересні-жовтні, коли лише очікується епідсезон. Але, якщо ви в групі ризику і не зробили щеплення заздалегідь – зробіть їх зараз. Грип має особливість перебігу. Спочатку йде велика хвиля захворюваності, а за нею кілька менших підйомів. Той, хто не захворів у пікову хвилю, потрапляє у другу чи третю. До того часу вірус мутує і його вплив на організм стане менш передбачуваним. Щеплення від грипу варто робити раз на рік. Вакцину потрібно придбати за свій кошт, тоді як вакциною від Covid вас забезпечить держава.

- Скільки ж щеплень має зробити людина, щоб почувати себе захищеною від Covid?

- Ми керуємось Наказом МОЗ, відповідно до якого при  Covid  для формування базового імунітету людина повинна мати 2 щеплення при дводозовому введенні або 1 при однодозовому + перша бустерна доза (через 5 місяців). Таке «напрацювання організму» буде нас захищати певний період. З часом рівень антитіл знижується, і щоб «нагадати» організму про ворожий вірус, треба робити бустерні дози раз на рік.

- Якщо людина вирішила вакцинуватись від Covid вперше, яка послідовність її дій?

- 87% жителів області уклали декларації з сімейними лікарями. До них і потрібно звертатись. Сімейний лікар повинен надати повну інформацію про переваги та ризики та організувати проведення щеплень. В області діє 14 мобільних бригад при центрах первинної медико-санітарної допомоги. Якщо ви не змогли отримати щеплення за посередництва сімейного лікаря, можна звернутись у наш центр Контролю та профілактики хвороб за номером (0472) 71-05-21.

Маємо два вакцинальні автобуси для щеплення людей переважно у сільській місцевості. Ось і сьогодні (19.12 ред.) такий «вакцинобус» поїхав на щеплення у Звенигородський район. Але такі виїзди потребують попередньої організації.

Якщо ж ви не маєте декларації з сімейним лікарем, зверніться в найближчий медичний заклад, і ви отримаєте цю медичну послугу.

- Ірино Степанівно, з вашого досвіду, які методи просвітництва щодо вакцинації є найбільш ефективними?

- Я вважаю, що головне – це правильна комунікація. З людьми, незалежно від їхнього віку, уподобань, віри потрібно говорити, заохочувати до імунізації, розповідати промеханізми дії вакцин, можливість побічних реакції, способи їх усунення, при цьому пояснюючи, що довгий список протипоказань та застережень в інструкції препарату свідчить, що його ретельно досліджували тривалий час.

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100