реклама

реклама

Упродовж 2023 року в Черкаському обласному перинатальному центрі народилися 1330 дітей. Це на сотню менше, ніж у 2022 році.

Обліку гендерного співвідношення малюків у перинатальному центрі не ведуть, розповіла керівниця Черкаського обласного перинатального центру Наталія Лакуста, пише Суспільне

Дівчатка Олександра та Дар’я Романівни народились у квітні 2023 року.

"Сашулька, Сандріна, Дашутка, Даринка, Марципанчик, Дарципанчик, квіточка, булочка, кексичок, круасанчик", — пестливо називає своїх семимісячних доньок їхня мама Анастасія Бовт.

Що їх буде двоє, спочатку їхня мама дізналася, коли була сама — чоловік вперше лишився чекати в автівці:

"це так смішно було чоловік зі мною не пішов, в машині залишився. То мало свідомість не втратив, каже дорогу не пам'ятаю: Як? Як? — каже".

1f7e9b07d899d690

Разом з чоловіком мають власний бізнес з вирощування квітів. Весь вільний час, до народження малечі, присвячували улюбленій справі. Повномасштабне вторгнення не зупинило їх стати батьками, розповіла Анастасія.

"Мені здається, якби не війна, ми б так і не наважилися. Ми з чоловіком 15 років разом, одразу після школи. І нас цими питаннями: "Коли діти, коли діти?" — вони часом були недоречні. Коли, коли? – Колись! І тут настала війна і я кажу: Або зараз – або зараз".

Хоч дівчата й однояйцеві близнючки, та характер мають зовсім різний, пояснила мама.

"Саша у нас перша родилась на хвилинку. Вона шустра, легша і пробивніша, хоча спочатку нові вміння якісь зʼявлялися у Дашки. Це ніжність, це така вразлива душа, до неї треба підхід, треба ще й подумати, як на руки взяти, а Сашулька в папу – швидка, худенька".

Державна служба статистики у період воєнного стану не оприлюднює матеріали з демографічними даними, розповіла провідна наукова співробітниця інституту демографії та соцдосліджень Світлана Аксьонова. Цю інформацію можна дізнатися з інших джерел.

"Ті дані які, які оприлюднювали Опендатабот за першу половину 2023 року, то там співвідношення чітко дотримувалось, вони зазначали, що народилося 51,5 % хлопчиків, а 48.3% дівчаток".

Тому припущення, що хлопчиків народжується більше під час війни, правильне. Разом з тим, їх завжди народжується більше, розповіла Світлана Аксьонова.

"Кожного року, в кожній країні хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток. У цьому простежується певна природна мудрість, тому що у хлопчиків більша ймовірність не дожити до віку зрілості. Тому до того віку, коли потрібно утворювати шлюбні пари зазвичай співвідношення більш-менш вирівнюється".

Гендерної статистики в Черкаському обласному перинатальному центрі не ведуть, але свої спостереження теж мають, розповіла його керівниця Наталія Лакуста.

"Війна вносить свої корективи, жінки приїжджають недообстежені, жінки на фоні того, що чоловіки служать, що війна. На фоні того, що бігають до підвалів, звичайно це вносить свої корективи у виношуванні вагітності. Хлопчиків народжується більше, але виживають більше дівчатка".

Дівчатка чи хлопчики – однакова радість для кожної мами, головне, аби малюки були здоровими та могли зростати у вільній країні під мирним небом, розповіла Анастасія Бовт.

"Я хочу, щоб ми були всі разом, в Україні, в нашій вільній і квітучій Україні, в країні майбутнього".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100