реклама

реклама

Незалежне і справедливе судочинство — одна з базових європейських цінностей. А розв'язання проблеми кадрового голоду в апеляційних судах у великих масштабах під час війни — великий виклик. Перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ), яке відбулося близько шести місяців тому, розблокувало судову реформу. 15 грудня 2023 року ВККС розпочала відкритий конкурс на 550 вакантних посад суддів апеляційної інстанції. 21 з новообраних суддів будуть працювати на Черкащині.

Дефіцит суддів - ступор для розгляду справ

Всього у системі апеляційних судів України сьогодні бракує більш ніж половини суддів (56%). «Із 1350 суддів в Апеляційних судах, 700 місць є вакантними. Навантаження на суддів величезне, що впливає на якість, на строки розгляду справ, викликає невдоволення як держави, так і громадянського суспільства, пересічних громадян», — зазначає Сергій Чумак, секретар Другої палати, член ВККСУ.

ВККСУ_info

Тож ключовою задачею ВККСУ є забезпечення судової влади суддями. І кількісно, і якісно. Як це буде відбуватися - розповідали на пресконференції Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, анонсуючи початок безпрецедентного відкритого конкурсу на заміщення понад 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції.

Наприклад, в Сумському апеляційному суді працює лише 4 судді — по два в кожній палаті (кримінальній і цивільній). Але ж кожну справу має розглядати колегія з трьох суддів. Фактично, робота суду під загрозою — оскільки суддя може захворіти та піти на лікарняний, може припинити свої повноваження, або піти у відпустку. І доступу до правосуддя може бути позбавлений цілий регіон.

Така ситуація – скрізь по Україні. Так, наприклад, у Харківському апеляційному Суді працює 13 осіб, у той час як штатних позицій - 60. У найбільшому в країні Київському апеляційному суді 145 посад за штатом, але 70 з них — вакантні. А ще маємо враховувати, що протягом 2024-2025 років у 43 суддів по країні настає граничний вік — 65 років, тож вони підуть у відставку.

Основною причиною нестачі суддів стало припинення повноважень членів ВККСУ у листопаді 2019 року. За останні 10 років у апеляційні суди не призначили жодного суддю. В цей час судді виходили на пенсію, подавали у відставку, звільнялись за станом здоров’я чи з інших причин.. Наприклад, з 15 вересня - тобто за 3 місяці 2023 року - звільнилося 15 суддів апеляційних судів.

«Чекають на цей конкурс судді, які працюють в апеляційних судах. Чекають судді першої інстанції, які понад 10 років були позбавлені кар’єрного росту. Чекають і громадяни, а розгляд справ затягується на роки. За цей час рішення може втратити актуальність. Це життєві справи: аліменти, поділ майна, визнання права власності, пенсійне забезпечення, соціальний захист в цілому, вирішення спорів між громадянами, кримінальні справи. Це те, з чим стикаються громадяни нашої країни кожного дня», — каже Сергій Чумак.

Через несвоєчасність судового розгляду справ українськими судами Європейський Суд з Прав Людини констатує порушення Україною строків розгляду. Це негативно впливає на оцінку судової системи України міжнародними партнерами.

Ситуація на Черкащині

По Черкаський області на конкурсних засадах до Черкаського апеляційного суду заплановано обрати 21 суддю. Призначення нових суддів – термінове питання, адже на Черкащині, так само як і скрізь в Україні, є дуже багато незаповнених вакансій суддів Голова Черкаського апеляційного суду Юрій Володимирович Сіренко зазначає: «Щодня до судів звертаються тисячі громадян. Без сумніву, для тих, чиї права порушено, судова гілка влади є надією на справедливість та верховенство права. В очах мільйонів людей нашої країни саме судді є носіями правового механізму, що гарантує захист прав і свобод громадян та держави».

За даними веб-порталу «Судова влада України», станом на 28 серпня 2023 року в Черкаському апеляційному суді штатна чисельність складала 15 суддівських посад, при цьому фактично зайнятими були 12 посад суддів. Але відповідно до наказу ДСА України «Про визначення кількості суддів апеляційних судів, утворених в апеляційних округах» від 31.07.2018 № 373 в Черкаському апеляційному суді визначено 33 суддівських посади.

Тож обрання 21 судді до складу Черкаського апеляційного суду – і термінове, і важливе питання, адже дозволить сформувати склад суду у його передбаченій кількості. А якісне та ефективне проведення конкурсних процедур для заповнення вакансій в апеляційних судах є невід’ємним елементом становлення та утвердження ефективної моделі національного судочинства, особливо в умовах воєнного стану.

Обрати 550 суддів на конкурсі – це безпрецедентно

Перед ВККСУ стоїть завдання залучити до суддівського корпусу доброчесних, неупереджених, мотивованих професіоналів.

«Вперше в історії сучасної України ми оголосили відкритий конкурс. Його унікальність в тому, що участь зможуть взяти також науковці та адвокати. Перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України стоїть термінове завдання не тільки кількісного наповнення, але і якісного оновлення суддівського конкурсу», — зазначив Руслан Мельник, член ВККСУ.

Раніше судді апеляційної інстанції призначалися Верховною Радою виключно з-поміж працюючих суддів. Процедура викликала питання і подекуди була непрозорою та політизованою. Зараз же у відкритому конкурсі зможуть взяти участь практикуючі адвокати та науковці, тобто люди, які добре знайомі з правосуддям, перевагами та недоліками, мають ідеї, напрацювання і натхнення вдосконалювати систему апеляційних судів.

Як обиратимуть суддів?

Кожного кандидата ретельно перевірятимуть відповідно до антикорупційного законодавства. Кандидати проходитимуть іспити та співбесіди, які транслюються онлайн.

Також особливістю конкурсу є те, що на етапі співбесід участь беруть представники Громадської ради доброчесності (ГРД). Це орган, який перевіряє суддів та кандидатів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики.

ВККСУ розробила детальну анкету кандидата на посаду судді. З 15 по 31 грудня кандидати мають подати заяви, анкети та документи, передбачені умовами конкурсу.

«Ми запрошуємо на цей конкурс кращих з найкращих. Комісія усвідомлює велику інвестицію часу і зусиль, яка вимагатиметься від кандидатів для участі у конкурсі. Ми впевнені в тому, що оцінювання кандидатів буде здійснюватися відповідно до чітких, прозорих, однозначних критеріїв. Буде справедливим і неупередженим», — зазначила Людмила Волкова, членкиня ВККСУ.

У кандидатів запитуватують мотивацію до участі у конкурсі, рекомендації від визнаних правників. Розробляються тисячі тестових завдань, результати виконання яких будуть перевірятися автоматизовано, без людського фактора. Також створюють велику кількість практичних завдань.

«Ключова ідея судової реформи полягає в тому, щоб більшість справ, зокрема господарських та адміністративних, остаточно вирішувалися на стадії апеляційного перегляду. Для реалізації цієї ідеї довіра до апеляційних судів і їхніх суддів з боку суспільства має бути непохитною. Відкритий конкурс має відновити довіру суспільства до судів і дати можливість кращим з кращих прийти до судової системи та змінити її відповідно до справедливих очікувань суспільства», — підсумувала Людмила Волкова.

«Доброчесні та фахові судді — це принциповий запит від українського суспільства і міжнародних партнерів», — підкреслив Руслан Мельник.

Він звернувся до суддівської спільноти, адвокатів, науковців із закликом не словом, а ділом сприяти розбудові сильної, незалежної та європейської України. Участь у конкурсі — це можливість для фахових правників реалізувати свої професійні прагнення, змінити судову владу і таким чином сприяти змінам у країні, на які очікує та які виборює український народ.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Абсолютне співпадання 01.01.2024 14:52
по числу членів з числом ригівської партячейки в місті, часів великого роздавача нетелів.
Випадковість?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100