реклама

реклама

Жінки-ВПО, які опинилися на Черкащині, не лише адаптуються до іншого життя, а й впроваджують зміни на нових місцях. Про це говорили під час пресконференції «Від переселенок до активісток: як жінки-ВПО змінили своє життя» в Черкасах.

– Найголовнішим для нашої організації є захист прав незахищених верств населення. До них належать внутрішньо переміщені особи, а саме жінки. На сьогодні Черкащина стала прихистком для близько 145 тисяч переселенців, 60% з них – жінки, – сказав голова ГО «Проти Корупції» Юрій Путря.

IMG_20240124_111834

Координаторка проекту «Адвокація місцевих політик ВПО» Валентина Поселкєвич зазначила, що команда створила 5 ініціативних груп, у громадах Черкаської області, які підтримують програми щодо адаптації та інтеграції ВПО: Буцькій, Селищенській, Чигиринській, Степанецькій і Новодмитрівській.

Яскравим прикладом, де переселенці хочуть робити зміни на місцях та відчувати себе співвласниками цієї громади стало місто Чигирин.

До присутніх звернулася голова Чигиринської Ради ВПО Євгенія Бандура. Жінка була змушена покинути свою домівку в Донецькій області через війну:

– Я закінчила інститут і була домогосподаркою, а тепер працюю в Раді ВПО. Організація була створена 9 жовтня 2023 року. З чого почали? Місцева влада виділила нам транспорт, ми декілька разів їздили в села Чигиринської громади: знайомилися зі старостами, ВПО, які там мешкають, вивчали їхні потреби. Люди потребували продуктів харчування, теплих речей.

Євгенія Бандура наголосила на тому, що всі переселенці хочуть повернутися додому, не зважаючи на те, як вони змогли реалізуватися тут, й чи вціліли їхні помешкання:

– Ми всі хочемо додому, і живемо днем, коли поїдемо туди. Коли я зрозумію, що можу виїхати в свій Краматорськ – я піду з посади. Серед нас навіть ті люди, в яких вже немає житла. Сподіваються, що їхнє місто відновлять, вони будуть там жити. Це серйозна проблема. Ніхто не ставить собі за мету тут осісти.

Співорганізаторка заходу Альона Прилуцька розповіла про жінок-ВПО, які успішно адаптувалися в нових громадах, деяким вдалося відкрити власний бізнес.

Олексій Конюша з дружиною, лауреати відзнаки «Незламні зі сходу», розвивають бджолярство у Степанецькій громаді. Після деокупації Луганщини планують відкрити філіал «Конюшина». Крафтова майстриня Степанецької громади Вікторія Кудрик мріє створити кластер ремісників. У Водяницькій громаді жінки-ВПО беруть участь у соціальних проектах, спрямованих на покращення життя: створили соціальну пральню «Бульбашка» та коворкінг для місцевих жінок.

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Прізвище правильне 25.01.2024 10:25
і ти зразу ж всьому голова! Ех, взять собі бандурко, та й заграть що знать,через ту бандурку, начальницею стать!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100