реклама

реклама

Система підтримки психічного здоров'я на Черкащині у 2024 буде спрямована на підсилення спроможностей тих, хто безпосередньо спілкується з людьми: мова про центри надання інформаційних послуг, центри зайнятості, центри соціальних послуг, сфера обслуговування.

Також допомога буде розрахована на надання психологічної допомоги всім категоріям населення. Насамперед, це стосується внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, членів їхніх сімей, членів сімей загиблих, дітей, осіб з інвалідністю та осіб передпенсійного віку. Також планується створення центрів психосоціальної підтримки!

IMG_20240201_112138

Про це розповіла під час брифінгу регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Вікторія Шепіль.

– При Черкаській ОВА функціонує координаційний центр підтримки цивільного населення. Там працює робоча група з питань ментального здоров'я, яка складається з 15 членів. Туди входять керівники структурних підрозділів, керівники установ, організацій, керівники благодійних та волонтерських організації, – повідомила Вікторія Шепіль.

У пріоритеті – надання підтримки внутрішньо переміщеним особам. В осередки, шелтери, місця комфортного перебування виїжджають психологи, розповідають, як людина може собі допомогти, якими ресурсами скористатися.

– Протягом минулого року ми провели картування всіх психосоціальних послуг у громадах Черкаської області. На сьогодні близько 1500 організації пропонують послуги психосоціальної підтримки: у сфері освіти, охорони здоров'я, спорту, культури. Проведене картування дає можливість громадам бачити у себе інформацію, де та які ресурси можна задіяти для надання допомоги, – наголосила спікерка.

За словами Вікторії Шепіль, у регіоні всі сімейні лікарі первинної ланки пройшли навчання за програмою mhGAP від ВООЗ, і мають можливість надавати таку послугу у себе на прийомі:

– Якщо людина звертається до сімейного лікаря із певними симптомами фізичного характеру, вона також може звернутися з порушеннями ментального характеру, отримати консультацію. Це дуже зручно, оскільки в деяких наших громадах немає тої системи психологічної підтримки, необхідної кількості психологів.

Координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я презентувала довідник «Аптечка психологічної самодопомоги».

В аптечці зібрані вправи для заспокоєння та поради для стійкості. Вона буде корисною всім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум. А також тим, хто хоче підтримати своїх близьких.

Аптечка на сайті https://howareu.com

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100