Емоції відіграють важливу роль в житті дитини. Проявляючись у поведінці, вони інформують оточуючих про те, що дитині подобається, а що навпаки дратує. По мірі того, як дитина росте, її емоційний світ стає різноманітнішим і багатшим. Найбільш сильним джерелом для хвилювань стають стосунки  з іншими людьми. З огляду на це, кілька хлопців та дівчаток із Драбівецької школи об’єдналися у команду “Sunrise” та взяли участь в інноваційній програмі UPSHIFT, щоб впровадити у життя програму емоційної підтримки однолітків.

Оскільки емоції людини не розвиваються самі по собі, а виховання через емоційні впливи – дуже тонкий процес, ми розпитали сьогодні членкиню команди Марину Охріменко про цілі і завдання проєкту, а також про їхню команду та найближчі плани.

8_Команда SunRise

- Марина, розкажіть, будь ласка, про вашу команду - як ви познайомились між собою, що об'єднує вашу команду?

- Дякую за питання! Нас поєднала наша драбівецька школа, я - вчителька англійської мови, мені 19 роеів, а Олександр Праведник, Оксана Воловик та Анастасія Макарова - це мої учні та учениці. Коли я дізналася про проєкт UPSHIFT, то почала шукати і знайшла однодумців, які були такі ж завзяті та наполегливі, як я.

- Розкажіть, будь ласка, більше про ту проблему, яку ви будете вирішувати в рамках UPSHIFT, і чому ви хочете вирішувати саме її?

- Ми багато працювали, проводили дослідження, робили опитування серед учнів і учениць, серед вчителів, через чати спілкувалися з батьками і вирішили, що нам потрібно створити безпечний простір, який ми вже зараз назвали “Кімната емоцій”, щоб покращувати психоемоційний стан підлітків. Проблема у тому, що діти знаходяться у пригніченому стані та постійній напрумі, мають поганий настрій. На це впливає не лише ситуація в країні, а й особисті обставини, наприклад, булінг у школі, або проблеми у сім’ї. Мені до цього не байдуже.. Щоранку я бачу, як приходить дитина, наприклад, після сварки з батьками, як їй потрібна посмішка, обійми, гарне слово, і вже дитина стає зовсім іншою, її день стає кращим. Тому що це “ефект ланцюжка”. Коли батьки, наприклад, зіпсували дитині настрій зранку, вона прийшла в школу, на когось накричала, посварилась. І далі шириться простір негативних емоцій. Тому потрібно на початкових проявах його припиняти.

- Скажіть, будь ласка, хто підтримує вашу ідею, ваш проєкт, хто є вашими партнерами?

- Нашими партнерами є громадська організація «Ми є поруч». Вони нам надають психолога, з яким ми будемо співпрацювати. Також це директор школи, вчителі і, звичайно, наша староста села, яка надала нам приміщення. Також керівництво громади зробить на своїх сторінкаї у соцмережах рекламу про активності в просторі.

- Поділіться з нами, на якому етапі проєкту ви знаходитесь, що ви вже зробили і що плануєте робити далі?

- Після того, як ми зібрали команду та подали заявку на участь у програмі UPSHIFT, отримали запрошення на участь у навчальному тренінгу – Bootcamp, де ми розробили проєктну ідею. Зараз ми на етапі закупівлі матеріалів, тобто узгоджуємо всі накладні, рахунки, підбираємо потрібні матеріали для реалізації проєкту. Ми вже знайшли приміщення для “Кімнати емоцій”. Це наш молодіжний простір, він створений давно, але ніяких активностей там не проводилось. Там є окрема кімнатка, наприклад, для роботи, індивідуально з психологом, тобто, щоб ніхто не заважав. Ми все там оглянули, накидали ідеї, де і що у нас буде стояти, які активності там будуть проводитися, Звичайно, ми розповідаємо про нашу ідею однодумцям, і закуповуємо матеріали для арт-терапії, це наш головний напрямок.

- Скажіть, будь ласка, хто будуть ті люди, чиє життя зміниться за допомогою вашого проекту і які конкретні зміни ви передбачаєте, що з ними відбудуться?

у рамках нашого проекту ми орієнтуємось у першу чергі на підлітків нашої громади. Але також у фокусі дорослі люди, з якими молодь взаємодіє. Тобто це вчителі та їхні батьки. Будуть проведені тренінги, наприклад, психологи попрацюють з батьками, з їхніми дітьми, а також із самими підлітками.

- Поділіться з нами, будь ласка, що було найскладнішим для вас, як для учасниці програми UPSHIFT?

- Найскладнішим, мабуть, був пошук приміщення. Спочатку нам говорили, що це можна зробити в школі, але в школі це незручно,.Там іде навчальний процес і до приміщення немає постійного доступу. Потім ми звернулися до старости, і вона нам запропонувала багато різних варіантів, серед яких ми обрали найбільш комфортне місце. Більше того, якщо буде повітряна тривога, ми всі можемо пройти до укриття, яке розташоване неподалік. Також непростою була робота із постачальниками, адже я це роблю вперше в своєму житті, і всі документи потрібно перевірити по 100 разів. Це складно, але це круто!

- Якби ви могли одним словом описати свої враження і відчуття від участі в програмі UPSHIFT, то що це було б за слово і чому?

- Складне запитання. Але я знаю, що це за слово - я запам'ятала його із нашого буткемпу. Це слово “Самозарадність”. Коли ми самі собі можемо допомогти, це дуже здорово.

- Скажіть, будь ласка, після завершення свого проєкту в рамках UPSHIFT, яким ви бачите його продовження?

- Я впевнена, що ми не зупинимось на цьому, адже всім сподобається. Коли ми розповіли про наш проєкту школі, до мене кожного бігали діти та питали, коли можна буде до нас прийти, о, помалювати, відпочити. Ми залучимо нашу школу, директора, також, можливо, депутатів нашої громади. Приміщення у нас є, мотивація і бажання також. Ми зробимо нашу команду ще більшою, залучимо однодумців, впевнена, що ми не зупинимось на цьому.

- Як ви відчуваєте, чи змінились завдяки  участі в програмі UPSHIFT?

- Звичайно, зміни я відчула ще під час буткемпу. Це була колосальна робота над собою. Це було тяжко, але надзвичайно круто. Коли я приїхала додому, то мої батьки і друзі, мабуть, ще тиждень слухали мої розповіді. Я не знаю, чи вони не втомились, але я не втомилась повторювати, наскільки це чудово. Це нові знання, нові вміння, навички. У моїх планах стати у майбутньому менторкою, наставницею для інших команд у програмі UPSHIFT. Я дуже хочу розвиватись у цьому напрямку, це цікаво та корисно.

ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Черкаській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Японії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100