реклама

реклама

На складах черкаських аграріїв досі лежить торішнє зерно, утім, дехто з них все ж продає його трейдерам за нижчими цінами, аби звільнити місце для нового урожаю.

Попри складнощі зі збутом, тижневими чергами в портах та війну — фермери нині готуються до посівної, пише Суспільне.

Керівник одного із сільськогосподарських підприємств Олександр Ситник із села Думанці на полі працює 20 років. Із проблемою збуту врожаю зустрічається вперше.

Керівник одного із сільськогосподарських підприємств Олександр Ситник. Фото: Суспільне Черкаси

Керівник одного із сільськогосподарських підприємств Олександр Ситник. Фото: Суспільне Черкаси


"У складі кукурудза лежить, може, тонн 200, бо є по інших складах. Я думаю, до нового врожаю треба продати все, щоб новий урожай було скласти куди".

До жовтня 2023 року продукцію вивозили у порти. Там чекали по декілька тижнів.

"Більше ми не плануємо, сьогодні цін немає ні на кукурудзу, ні на що. Закордонну ліцензію ми почали брати, все вже і зробили, але бачте, як дружня Польща помагає? Відправляти зерно, щоб його висипали або щоб водій жив місяць, то не маю такого бажання. В основному є і трейдери, і перекупи по цьому, так що тут дивимось. Треба, щоб і зарплату, і податок заплатити – продаємо, а так то стараємося зерно зберігати".

Та і продавати зібране нині не вигідно, пояснив пан Олександр. Зерно здешевшало, натомість пальне здорожчало.

"Якщо взяти по зерну, то зерно впало на 50%. А логістика по дизпаливу, то раніше було воно 30 гривень і 19 гривень, то сьогодні майже до 50 гривень за літр. Ми сіємо все по трошки: трохи кукурудзи, трохи соняшника, трохи пшениці, трохи ячменю".

Фермер, директор агропідприємства Петро Євич — із Корсуня-Шевченківського. В оренді має чотири з половиною тисячі гектарів землі.

"У нас понад десять культур в сівозміні, ми сіємо яру пшеницю, ярий ячмінь, горох, ріпак, кукурудзу, соняшник, сою. Окрім цукрових буряків практично всі культури ми висіваємо. Буває робиш ставку на одну культуру і програєш. Складно спрогнозувати погоду, складно спрогнозувати курс долара і складно спрогнозувати ціни які будуть восени на продукцію. Якщо порівняти 2021 і минулий рік, то падіння цін відбулося десь на рівні 30-40 % в Україні. У світі вони були більш-менш на високому рівні, а в нас вони в Україні через логістику, через неможливість виїхати, вивезти".

Аби втриматися на плаву та виплатити гроші пайовикам, Петро Євич у 2024 році шукав різні шляхи збуту продукції:

"Наприклад, по кукурудзі працювали потужні трейдери міжнародні. Вони вивозили за кордон і досить пристойні були ціни для нас. Ми намагалися своїми машинами доставляти в порти, але це було небезпечно для водіїв, від цього відмовились, тому що там погоріли машини в Ізмаїлі. Була велика небезпека для людей і вирішили продавати товар з місця. Ну ціни — різниця разюча. Якщо, наприклад, в Туреччині 300 доларів було, то в нас понад 100 не було".

Фермер, директор агропідприємства Петро Євич. Фото: Суспільне Черкаси


Тож частину торішнього врожаю ще зберігають, а також планують найближчим часом створити лінію з перероблювання.

"Зараз ми плануємо чи це будуть крупи, чи це буде борошно — будемо переробляти. Ми можемо отримувати високоякісну продукцію і будемо її переробляти, щоб вже не пропонувати такий товар, як зерно, а пропонувати вже борошно або крупу".

Попри агрологістичні проблеми експорт збіжжя на Черкащині порівняно з 2021 роком збільшився у півтора раза, розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

"Є логічне пояснення: ми торік, у 2023 році, отримали 4,6 мільйона тонн — це рекорд. Якщо порівнювати з 2015 роком. Тоді для нас рекордним було 2,6 мільйона тонн. Тому, відповідно, змінюються технології, покращується врожайність і ми отримуємо в сумі збільшення експорту. За 2023 рік Черкаська область експортувала на один мільярд 220 мільйонів доларів США. Частка агропромислового сектору склала 88,4% — це 632 мільйонів доларів США. Відповідно збільшився експорт порівняно з 2021 роком на 1,6 раза. У 2021 році це було близько 661 мільйона доларів США. У 2024-му році експорт через порти Одещини дещо перевищив уже навіть європейські порти, такі як Гданськ, Констанца і вийшов на довоєнний рівень".

За словами Романа Косенка, Черкащина на дев'ятому місці по експорту зерна серед областей України. Тому для стабільної роботи фермери мають обирати декілька напрямків:

"Агропромисловий сектор має виробляти продукцію, сировину, переробляти, переробляти її, наприклад, на корми, йти у тваринництво, в перероблювання. Маємо можливість відправляти наше зерно і морем, і сухопутними шляхами, залізничним транспортом. Є певні виклики від наших європейських партнерів, ми всі знаємо про ці блокади й різні способи якими нас не хочуть десь бачити на різних ринках. Але наша продукція у світі ціниться, наша продукція — високої якості".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 А чи живі чи здорові 17.03.2024 22:56
аграрні ........? А то ми ж волнуємся, давно не рекламувались. Нє хворь лі какая приключилась? Звісно що не війні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100