реклама

реклама

Першою категорією об'єктів, яку перевірив департамент будівництва на безбар'єрність, стали Центри надання адміністративних послуг.

Загалом їх 66 на території Черкаської області. Такий вибір зумовлений тим, що ЦНАПи, за підрахунками фахівців, надають в рік близько 500 тисяч адміністративних послуг населенню.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Про це розповів під час брифінгу директор департаменту будівництва Черкаської ОДА Ростислав Євмина.

– Стратегія безбар'єрності запроваджена на державному рівні. Вона передбачає не тільки фізичну безбар'єрність, а й ментальну, духовну. Сьогодні ми презентуємо мапу доступності, розроблену для людей з фізичними вадами. Люди повинні без перешкод отримати будь-яку послугу в будь-якій будівлі, – сказав директор департаменту будівництва Черкаської ОДА.

Серед вимог, яких повинні дотримуватися заклади, щоб бути доступними для всіх громадян:

  • наявність паркувального місця для автотранспорту осіб із інвалідністю;
  • доступ до входу;
  • вхід повинен містити пандус;
  • вхідна група, розміром, щоб туди могла потрапити людина на кріслі колісному;
  • необхідно, щоб усередині переміщення не було перепадів висот, які унеможливлюють пересування;
  • для отримання послуг людина повинна мати доступ до безпосередньо місця надання послуг;
  • усі приміщення повинні бути позначені шрифтом Брайля.

– Звернулися до органів місцевого самоврядування з проханням проаналізувати, заповнити створені нами анкети, та донести їх до ЦНАПів. Опрацювавши відповіді, ми зрозуміли, що на території Черкаської області наявний лише один із шістдесяти шести ЦНАПів. Він відповідає всім категоріям безбар'єрності, а саме будівельним нормам «Інклюзивність будівель та споруд». Це "Центр надання адміністративних послуг" Черкаської міської ради

Згідно зі звітом, який роблять всі області України, Черкащина має 50 відсотків безбар'єрних об'єктів. На мою думку, цифра завищена. У нас люди на місцях не до кінця розуміють весь перелік норм, які треба застосувати до даної категорії об'єктів, – пояснив спікер.

IMG_20240321_153946

За словами Ростислава Євмини, на сьогодні питання доступності є актуальним, адже у країні триває війна. Багато захисників, після повернення з фронту, вимушені отримувати послуги неналежної якості через відсутність доступності.

Начальник відділу з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Черкаської ОДА Дмитро Хулап розповів, що втілення проекту з розроблення та тестування «Мапи доступності об'єктів Черкаської області для людей з інвалідністю» почалося в 2023 році, на базі Google Maps. У 2021 вже розробляли інклюзивну мапу, проте, через військовий стан, застосунок перестав працювати.

Мапа доступності ЦНАПів Черкаської області для людей з інвалідністю:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1lsWTynAz2lW7CKhJvkflugATkbm9F2c&usp=sharing

Лінк для самооцінки власного об’єкту та подальшого нанесення на Мапу доступності  Черкаської області:

https://forms.gle/9sF7nAtMtiuGg9RKA

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 правда 22.03.2024 01:44
Цитую Трудящий:
"Загалом їх 66 на території Черкаської області. Такий вибір зумовлений тим, що ЦНАПи, за підрахунками фахівців, надають в рік близько 500 тисяч адміністративни х послуг населенню." Який ще "вибір"?! В області 66 територіальних громад, тому й ЦНАПів 66. В кожній громаді свій ЦНАП.

ну треба людині за столом шось балакати на черговій прес-конференції, от людина і балакає, щоб балакати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Трудящий 21.03.2024 23:35
"Загалом їх 66 на території Черкаської області. Такий вибір зумовлений тим, що ЦНАПи, за підрахунками фахівців, надають в рік близько 500 тисяч адміністративни х послуг населенню." Який ще "вибір"?! В області 66 територіальних громад, тому й ЦНАПів 66. В кожній громаді свій ЦНАП.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100