реклама

реклама

Загалом із початку 2024 року на Черкащині було зареєстровано 363 випадки скарлатини (31,4 на 100 тисяч населення).

Це на 5,3% перевищує минулорічний показник. Переважна більшість захворілих – це діти до 17 років (98,8%). А найбільш вразливою категорією, як і в минулі роки, є вікова група 5-9 років (60%), зокрема діти, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

432983323_390888907088026_549115213553993453_n

Поодинокі випадки скарлатини реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, у різних групах та класах, що є характерним серед захворювань, які щороку фіксуються на території області. Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» координують та безпосередньо беруть участь у проведенні епідеміологічного обстеження кластерів скарлатини. В закладах освіти, де є випадки цієї недуги, проводяться посилені протиепідемічні заходи.

Динаміка захворювання вказує на нормальну санітарно-епідеміологічну ситуацію в області, оскільки для скарлатини властива виражена сезонність. Максимальна кількість захворілих спостерігається в осінньо-зимовий період.

Довідково. Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А, що проявляється ураженням ротоглотки, дрібноточковою висипкою, загальною інтоксикацією та можливим виникненням інфекційно-запальних ускладнень.

Джерелом інфекції є людина, хвора на скарлатину, ангіну або інший респіраторний стрептококоз, а також бактеріоносій.

Скарлатина, як і більшість вірусів, передається повітряно-крапельним шляхом. Симптоми захворювання проявляються у вигляді ангіни, біло-жовтого нальоту на мигдаликах. На язику з'являється біле нашарування, але після 2-3 днів починає очищатися з кінчика і через декілька днів стає яскраво-червоним. Характерним для захворювання є висип, який з'являється в нижній частині живота, паховій зоні, на сідницях, внутрішніх поверхнях кінцівок.

Скарлатина може мати небезпечні ускладнення через початок несвоєчасного лікування або недотриманням рекомендацій лікаря: гнійний лімфаденіт, отит, мастоїдит, синусит, гломерулонефрит, ревматизм. Після одужання у людини виникає імунітет до скарлатини, як правило, стійкий, довічний.

Для профілактики захворювання фахівці рекомендують:

  • пройти огляд із метою раннього виявлення та ізоляції джерела інфекції;
  • уникати контакту з хворими людьми;
  • використовувати засоби індивідуального захисту органів дихання в місцях скупчення людей тощо;
  • мити руки з милом після вулиці, перед їжею та за необхідності;
  • вживати їжу, багату на вітаміни;
  • провітрювати та проводити вологе прибирання приміщення;
  • дотримуватись особистої гігієни;
  • приділяти час фізичним навантаженням.

Про це повідомляє ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100