реклама

реклама

Розподіл субвенції на облаштування безпечного середовища в освітніх закладах – із використанням бальної системи на платформі DREAM. Про нововведення освітянам Черкаської, Кіровоградської, Полтавської розповіли представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, проектного офісу реформи шкільного харчування.

– Ми зрозуміли, що треба спілкуватися безпосередньо з територіальними громадами, містами, з тими, хто будуть подавати на конкурс свої проекти. Чому? Бо субвенції на укриття й харчоблоки мають абсолютно новий підхід. Раніше ми виділяли кошти на область, а потім область, додатково, сама приймала рішення щодо розподілу. Минулого року, в окремих областях, кошти субвенції на укриття потрапили до виконавців у вересні. Щоб такого не сталося цьогоріч, відтепер кошти йтимуть з державного бюджету в бюджети територіальних громад, міст. Це пришвидшить процес щодо початку реалізації відповідних проектів, – пояснив заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків.

IMG_20240404_110553

Заступник міністра освіти та науки України наголосив на особливостях системи DREAM, через яку територіальні громади та обласні установи можуть подати свої проекти на участь у конкурсах.

– Особливості системи DREAM у тому, що туди можна подаватися, незалежно від того, чи відповідаєте ви вимогам конкурсу, чи ще не відповідаєте. Через декілька кліків на системі DREAM, ви відразу побачите, скільки балів набирає ваш проект, які проекти фінансуватимуться першочергово, – сказав Андрій Сташків.

Серед основних вимог: наявність проектно-кошторисної документації на будівництво або капітальний ремонт укриття, у закладі освіти має навчатися не менше ніж 200 дітей, проект має бути завершений до кінця 2024 року, підтверджене співфінансування від громади не менше ніж 10% від загальної вартості проекту.

Як впливає на надання допомоги «зонування» розповіла радниця віцепрем'єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Надія Кузьмичова. За її словами, Україна була поділена на 4 ключові зони (до п'ятої належать тимчасово окуповані території) із безпековим фактором в основі. Фахівці враховували інформацію про близькість громади до зони бойових дій, аналізувалася карта вибухів. Кількість дітей, які навчаються дистанційно – ключовий показник у визначенні пріоритетів по розподілу субвенції для облаштування укриттів.

IMG_20240404_111209

– Червона зона, або зона високого ризику і помірного, не завжди пов'язана з кордоном. Зокрема, у Черкаській області одна громада – із зоною високого ризику, десять – із зоною помірного ризику, незалежно від відстані до ворога. Це визначається за іншими показниками, зокрема інфраструктурними, які не дозволяють нам говорити, що там так само безпечно, як в інших громадах, – сказала Надія Кузьмичова.

Заступник міністра освіти та науки України закликав вже зараз вносити проекти на платформу DREAM. Не треба чекати на оголошення конкурсу на субвенцію.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100