Відсутність пандусів, спеціальних ліфтів і транспорту для інвалідів-візочників – це ті головні проблеми, з якими стикаються люди з особливими потребами в Черкасах та інших містах області. Ці та інші важливі питання обговорювали представники влади, громадських організацій, медичних та соціальних закладів під час «круглого столу», який було проведено за ініціативи президента Благодійного фонду «Дитячий світ», почесного президента ПАТ «Азот» Валентини Жуковської.


Таке спілкування експертів організували для того, аби кожен зміг висловити своє бачення, як можна поліпшити життя людей з обмеженими можливостями і як зробити Черкаси містом комфортного проживання для таких громадян.

Як виявилося, забезпечити це не так і просто.

– Навіть такий палац культури, як «Дружба народів» візочникам на сьогодні відвідати дуже важко. Ми намагалися встановити спеціальний ліфт, закупили його у львівської компанії. Але коли випробовували, потекли гідроциліндри, і ліфт довелося повернути на ремонт, – розповіла про прикрий випадок Валентина Борисівна.

Утім, до Дня Святого Миколая біля бокового входу в ПК таки буде поставлено спеціальний пандус, аби святкові заходи тут змогли відвідати і діти-інваліди.

За словами Валентини Жуковської, фонд «Дитячий світ» активно працюватиме в напрямку підтримки черкаських дітей з обмеженими можливостями.

– У нас є програма «Безбар’єрна Україна». Але зараз важко сказати, що вона реалізується в повному обсязі. Дуже важливо, щоб вона таки діяла, і щоб заклади культури, громадського харчування та інші були обладнані пандусами, – зазначила Валентина Борисівна.

Наступний напрямок, який має намір підтримувати фонд, – це інклюзивна освіта – навчання дітей-інвалідів разом з іншими школярами. І третій напрямок – це соціалізація, залучення дітей до різних заходів.

– У палаці «Дружба народів» ми зробимо два концерти до Дня Святого Миколая. І один із них буде для дітей з особливими потребами. Нещодавно я відвідала концерт у школі № 37 і була вражена рівнем підготовки дітей, рівнем майстерності. Вони заслуговують того, аби виступити на відкритій сцені, – розповіла Валентина Жуковська.

За словами директора департаменту освіти міськвиконкому Ірини Топчій, важливо працювати і в тому напрямку, аби у суспільстві було відповідне ставлення до людей з особливими потребами. Так, у Черкасах в деяких школах уже функціонують класи інклюзивної освіти, однак навіть не всі батьки дітей-інвалідів готові до такого навчання.

– Вони хвилюються, бояться, що до їхніх дітей буде ставлення не як до звичайних дітей. І це один з напрямків, над яким ще треба працювати, – зауважила Ірина Вікторівна.

Потребують уваги і технічні моменти цієї роботи. Так, у школах, де впроваджується інклюзивна освіта, треба обладнувати відповідні ліфти. На наступний рік закладено кошти в бюджет, аби зробити такий ліфт у ЗОШ № 26.

Проблему безперешкодного пересування вулицями та доступності до різних закладів порушила і депутат обласної ради Наталія Горбенко.

– Ми не раз говорили про це і в обласній раді, аналізуючи, як виконується програма «Безбар’єрна Черкащина». Дуже багато ще не зроблено в частині облаштування пандусів біля адміністративних, комунальних закладів. Немає з’їздів навіть на тротуарах. А подекуди ті пандуси, що будуються, не витримують ніякої критики, бо з них можна просто впасти, – зауважила Наталія Арсентіївна.

Представники громадських організацій виступили з пропозицією упорядкувати роботу служби інва-таксі, яка існує в місті. Нарікають, що не всі інваліди можуть скористатися цим автомобілем, бо дехто таким правом просто спекулює. Натомість представники департаменту соціальної політики МВК запевнили, що наступного року в Черкасах з’явиться ще один такий автомобіль.

Саме транспортне питання – чи не найбільше хвилює самих інвалідів. Черкащанка Оксана, яка пересувається на візку, зіткнулася з цією проблемою, коли хотіла влаштуватися на роботу. Добиратися з дому в центр міста на таксі для неї надто дорого, а спеціального транспорту просто немає.

Керівник служби підбору персоналу компанії «Teleperformance» Ольга Шучаліна каже: компанія готова працевлаштувати інвалідів, які можуть працювати операторами кол-центру, тобто не мають вад голосового апарату. Але привозити їх на роботу – нічим.

Усі пропозиції, які надійшли від експертів, буде проаналізовано, аби виробити спільні напрямки роботи і полегшити життя людей з особливими потребами в Черкасах.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #4 карамелька 12.12.2012 08:14
А що ж Майбороді місця за столом не вистачило?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Патріот 11.12.2012 18:22
Критикувати завжди легше, ніж щось зробити. Коли людина щось робить - погано, не робить - теж погано. Ви всі добре знаєте, як треба,а, проте, ніхто нічого не робить. Скільки вже можна поливати усіх брудом?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 звичайний 11.12.2012 16:57
у черкасах 25 тисяч безробітних. давайте ще азот закрийте, дороги зруйнуйте бо їх Жуковська робила, тролейбус розберіть на гвинтики, Дружбу народів у хлів перетворіть. от цей комуністичний люмпен-дух ніяк у вас не витравлять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 VIP 11.12.2012 16:29
Для того, щоб "глобально" покращити життя в місті Черкаси не тільки громадянам з обмеженими можливостями, а й іншим НЕОБХІДНО змусити "Азот" переглянути дві речі - слоган про те, що "Азот" - це життя, адже це повна нісенітниця, враховуючи кількість шкідливих викидів на кожну душу населення міста та прилеглих сіл, а по-друге відношення до жителів міста як до безголосого би**ла, яке за цяцянки "схаває" будь-що... :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100