реклама

реклама

В області зареєстровано перший цього року випадок захворювання на ботулізм у жительки села Бубнівська Слобідка Золотоніського району. Жінка, у якої виявили ботулізм, вживала рибу – сушену тарань з ікрою, виготовлену в домашніх умовах. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Симптоми отруєння у хворої з’явилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту – блювота, загальна слабкість, порушення зору, важкість у шлунку, відчуття «грудки» в горлі, сухість у роті.

Фото: oblses.ck.ua

Фото: oblses.ck.ua


Після звернення до сімейного лікаря амбулаторії загальної практики сімейної медицини 8 квітня потерпіла була направлена на консультацію до невролога та окуліста, потім – до інфекціоніста у зв’язку з підозрою на ботулізм.

10 квітня хвора шпиталізована до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР у стані середньої важкості з діагнозом «ботулізм». Того ж дня потерпілій введено протиботулінічний гептавалентний антитоксин.

Мікробіологічною лабораторією Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводиться дослідження крові хворої на ботулотоксин.

Щоб вбергтися від ботулізму, фахівці Черкаського обласного ЦКПХ радять:

- не вживайте  вʼялену рибу домашнього приготування, не купуйте її на стихійних ринках;

- не споживайте домашні консерви, що мають давній термін чи неналежно зберігалися.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, двоїння в очах, «сітка» перед очима;

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

УВАГА! За перших проявів таких симптомів негайно викликайте швидку. Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100