Спеціалісти Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області з представниками рибоохоронного патруля провели рейдові заходи у місцях масової торгівлі водними живими ресурсами.

Такі заходити проводять з метою виявлення осіб, які здійснюють незаконну реалізацію риби та ракоподібних, в т.ч. не дотримуються вимог ветеринарно-санітарного законодавства, на ринках, спеціально відведених для торгівлі місцях та за межами таких місць.

Фото: cherk-consumer.gov.ua


За результатами заходів на території ТОВ «Лікос» (ринок Сєдова) та СТ «Центральний ринок м. Черкаси» (рибний павільйон) порушень чинного законодавства не встановлено, наявна в реалізації риба супроводжується товарно-транспортними накладними та експертними висновками лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

З метою забезпечення охорони водних біоресурсів, їх шляхів міграції та місць розмноження, діє заборона на лов (добування) у весняно-літній період природного відтворення (нересту).

У 2024 році строки заборони є наступними:

  • у Кременчуцькому водосховищі з 8 квітня до 16 червня;
  • у всіх інших річках та їх кореневих водах з 1 квітня до 20 травня.

Наявна в реалізації риба повинна супроводжуватися товарно-транспортними накладними та експертними висновками лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Черкаське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області наголошує, що реалізація живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • оператори ринку повинні працювати, використовуючи санітарний одяг та мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медогляду 1 раз на рік;
  • перевозити живу рибу необхідно у спеціальних цистернах, бочках, які легко миються та дезінфікуються;
  • для продажу в межах адміністративного району кожна партія риби повинна супроводжуватися ветеринарною довідкою, а для реалізації в межах України – ветеринарним свідоцтвом;
  • на ринок партія риби надходить із супровідними документами (товаро-транспортними накладними та документами, що засвідчують якість та безпечність риби), після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з оформленням експертного висновку;
  • термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15С⁰: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива або охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, запалими очима.

Статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено заборону торгівлі з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях. КУпАП передбачено штраф від 1 до 7 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Згідно оновлених Правил любительського і спортивного рибальства, на період заборони дозволено вилов одній особі за добу 3 кг + 1 шт. риби гачковими знаряддями добування (вилову) з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега на ділянках, на яких дозволено здійснення любительського рибальства на період весняно-літньої заборони. До 30 червня (включно) 2024 року триватиме також заборона на вилов раків.

Черкаське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100