У Черкасах реалізують пілотний проєкт під назвою «Впровадження моделі Барнахуса для захисту дітей-постраждалих від насильства».

DSC03313

Він впроваджується в 12 містах України за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» та ЮНІСЕФ, інформує Черкаська міська рада.

Сьогодні міський голова Анатолій Бондаренко, заступниця міського голови Анастасія Чубіна за участю представників ЮНІСЕФ, заступника Міністра Юстиції України Олександра Банчука, керівництва області та правоохоронних органів відкрили Центр для комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства або стали його свідками (модель Барнахус).

IMG_8827

“Модель Барнахус спрямована на зменшення травмування постраждалих дітей та надання їм необхідної допомоги. Центр дозволяє проводити опитування дітей один раз за участю спеціалізованої команди та забезпечує конфіденційність і безпеку під час процедури. Ми віримо, що цей центр допоможе багатьом дітям пережити травму та повернутися до нормального життя ”, - розповіла заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Барнахус – це модель центру для комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства або стали його свідками. Цей підхід визнано кращою практикою у світі, адже він дозволяє зменшити травмування дитини, забезпечити її безпеку та надати їй всебічну підтримку.

«Це другий випадок в Україні, коли такий проєкт реалізує саме міська влада, а не обласна. Перший був у Миколаєві, але ще до повномасштабного вторгнення. Коли у часи війни міська влада бере на себе зобов’язання втілити такий проєкт, це дуже важливо. Це показує, що міська влада розуміє, що діти є членами громади і необхідно дбати про їхню безпеку», - наголосив присутній на заході Міністр Юстиції України Олександр Банчук.

IMG_8820

У Черкасах Барнахус – це 4 кімнати, облаштовані необхідними технічними засобами, передбаченими вимогами моделі Барнахус:

  • кімната № 1 – це кімната захисту дітей, де проходить зустріч дітей та оцінювання їх потреб;
  • кімната № 2 – кімната для опитування дітей і надання психологічної підтримки родинам;
  • кімната № 3 – спеціалізована кімната для роботи багатопрофільної міжвідомчої команди;
  • кімната № 4 – медична кімната, в якій проводиться медична експертиза постраждалої дитини.

“В Україні проблема насильства над дітьми є доволі гострою, особливо зараз, під час війни. За 2024 рік у Черкасах до служби у справах дітей надійшло близько 1500 звернень щодо захисту прав дітей, 500 з них - це заяви громадян, з яких 38 стосуються жорстокого поводження з дітьми. Робота центру Барнахус допоможе зберегти, захистити ментальне та фізичне здоров'я дітей, які постраждали або стали свідками злочинів. Це важливий крок у напрямку створення безпечного середовища для дітей у нашому місті”, - прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 На першій світлині 03.05.2024 17:45
Городнічій в колі дітей-сиріт, постраждалих від насильства.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100