Місцеві органи влади на Черкащині впливали на вибори-2012. Зокрема, голови райдержадміністрацій та міські голови, швидше за все, допомагали фальсифікувати вибори і зловживали владою. Про це йдеться в публікації опозиційної газети «Нова молодь Черкащини» (№5), яка від власних джерел отримала відповідні документи.

Фрагмент звіту

Фрагмент звіту


«Документ містить скрупульозну характеристику представника місцевої влади як головного натхненника і організатора усіляких схем і схемок, що задіювались в період виборів-2012 для перемоги партії влади і її кандидатів-мажоритарників. От тільки складалось це досьє не для правоохоронних органів, а, вочевидь, для центрального штабу Партії регіонів… Починається кожне досьє (з невеликими варіаціями) так: „Виборчу кампанію вів безініціативно (варіанти: мляво, не динамічно, пасивно, малоефективно, хаотично, непродумано, безсистемно…). Це стосується більшості голів РДА і всіх мерів вищезазначених міст», – йдеться в публікації.

У середовищі опозиції пояснили, що документ їм передали джерела з Черкаської облдержадміністрації.

– Як ми і передбачали, голови райдержадміністрації працювали не на чесні і демократичні вибори, а створили антизаконну систему, – сказав у коментарі «Прочерку» координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко. – Адже вони насамперед держслужбовці, тож не мають права втручатися у виборчий процес. А що ми бачимо в текстах характеристик? Поряд з формулюванням про котрогось з голів райдержадміністрації, що він «діяв в рамках закону» додається «виборчу кампанію вів мляво й безініціативно». Думаю, тут аналізувалася не партійні структури, а структури влади, щоб з’ясувати як же вони виконували завдання з забезпечення Партії регіонів хороших результатів на виборах.

Леонід Даценко вважає, що попри відсутність якогось юридичного підтвердження правдивості документів, ними мають зацікавитися правоохоронні органи. Мовляв, вони мають зробити висновки з цих характеристик.

– Припускаю, що все це замикається на першій особі в області. І недарма губернатора Сергія Тулуба залишили на посаді. Очевидно, владні верхи сподіваються , що і під час перевиборів в нібито «проблемних» округах на Черкащині він не дасть виграти опозиціонерам, – зазначив Леонід Даценко.

Стурбовані оприлюдненням подібних документів і в черкаському осередку Комітету виборців України.

– Судячи з усього, оприлюднені в ЗМІ документи є неофіційною доповіддю партійному і владному керівництву області (що одне й те саме) від аналітичної служби. Це явно має не адміністративний чи службовий, а політичний характер, – говорить у коментарі «Прочерку» заступник голови черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас. – Якщо дані правдиві, то це відкриває нам технологічну кухню парламентських виборів і показує розбір польотів вже після політичних баталій.

За словами фахівця, такі висловлювання в характеристиках, як «залучення соціальних працівників» та «проект «Піраміда» свідчать про певні порушення під час виборів. Особливо вражає перше формулювання, адже влада за законом не повинна використовувати працівників бюджетної сфери як агітаторів.

– Результати виборів дають підстави говорити, що владі області не вдалося реалізувати всі перераховані проекти. Однак турбує, якщо вірити документам, що вертикаль держадміністрацій, органів державних установ використовується не за призначенням, – говорить Юрій Сас.

Детальніше читайте згодом на «Прочерку»...

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100