Нова збірка віршів екс-гендиректора ОДТРК «Рось» Михайла Калініченка «Оголений нерв» була помічена в черкаських політиків. Особливу увагу в збірці привертає вірш «Бурбон», що має політичне забарвлення. Як виявилося, то лише сигнальний (робочий) варіант книги. У назві вірша та художніх образах, описаних в ньому, вгадується нинішнє обласне керівництво Черкащини. А пригадуючи історію стосунків Михайла Калініченка з нинішнім головою Черкаської ОДА Сергієм Тулубом, то й сумнівів не виникає, про кого пише автор. У остаточній версії збірки цього вірша не буде…

Початок критичного вірша про владу. Всього вірш налічує до сотні сторінок

Початок критичного вірша про владу. Всього вірш налічує до сотні сторінок

Як повідомив «Прочерку» сам автор збірки – Михайло Калініченко – вірш про нинішню владу він вилучив зі збірки за порадою фахівців-літераторів. Вірш вийде книгою окремим накладом пізніше, коли у автора з’являться кошти.

– Деякі думки, мовляв, я злякався видавати цей вірш, хибні. Насправді вірш випадає з загального контексту. Він не переплітається з тематикою збірки. Я його написав майже на 100 сторінок, тож планую видати окремою збірочкою, – зазначив Михайло Калініченко. – У першому варіанті я подав перші 20 сторінок вірша, розраховуючи згодом надрукувати продовження. Та потім вирішив, що його слід сприймати цілісно.

Всього Михайло Михайлович видав вісім сигнальних книжок. Роздав їх фахівцям, щоб вони проредагували книгу. Зокрема, автор надіслав книгу і письменнику Василю Шкляру, щоб отримати рецензію.

Михайло Калініченко обіцяє, що за місяць збірка «Оголений нерв» вийде з друку. Там будуть вірші і про ситуацію в державі, і вірші на історичну тематику, і про козацькі звитяги... Оскільки вірш «Бурбон» ніяк не вписується у концепцію, його надрукують окремою збіркою трохи згодом.

– У вірші я описав зібраний образ нинішньої влади. Це вірш про систему тупої влади, про систему підбору нерозумної влади. Розумієте, я займаюся творчістю, коли мене щось надихає. Я по сьогоднішній день вважаю, що до мене поставилися несправедливо, звільнивши з посади гендиректора ОДТРК «Рось» за викладання в університеті. Це було незаконне рішення. І я, звісно, був ображений на людей, які так вчинили, – пригадав Михайло Калініченко. – Той період надихнув мене поетично відобразити те, що я відчував, у вірші.

Автор каже, що до його вірша поставилися по-різному. Багато хто позитивно оцінив його. А от реакції самої влади Калініченко не знає.

– Я думаю, влада цього вірша не читала… Розумієте, чим більше людина, що має диктаторський стиль управління, керує, тим більше закривається від суспільства. Це ми бачимо і на прикладі нашого обласного керівництва. І що там відбувається в цій клановій структурі, незрозуміло, – каже Михайло Калініченко і пригадує: – Є в мене один гріх. Коли Сергій Тулуб прийшов на Черкащину, я був позитивно до нього налаштований. Я думав, що це друге пришестя Івана Кіндратовича Лутака. Бо приблизно однакова біографія була. Лутак багато зробив на Черкащині. Побудував багато шкіл. І я думав, що Черкащині знову отримає такий-собі поштовх в розвитку. Але потім я відчув несправедливість як по відношенню до себе, так і по відношенню до інших людей. Сьогодні по відношенню до цієї постаті мої надії повністю втрачені. Тож можна мене звинувачувати, що я свого часу написав позитивного вірша про Тулуба. Вийшло, немов Калініченко торгує совістю. Та совістю я не торгую. Просто тоді мої відчуття вилилися у вірш. Так, це моє розчарування… Нинішню реальну мою позицію можна побачити в цьому вірші.

Між іншим, є в Михайла Калініченка й інші вірші, які в майбутньому, за наявності коштів у автора, можуть побачити світ в збірках.

– Я дуже критично ставлюся до ректора Черкаського національного університету Анатолія Кузьмінського. Бо він, втрачаючи свій лик, запобігає перед нинішньою владою неймовірно!

До речі, збірку «Оголений нерв» Михайло Калініченко вирішив видати в Києві, щоб не підставляти черкаських видавців.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100