реклама

реклама

Учора співробітники Служби безпеки України в Черкаській області на підставі рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей передали Національному музею історії України унікальні предмети, датовані VII-ІІІ ст. до н.е., ІІІ-IV ст. та ХХ ст., що становлять історичну та культурну цінність.

44 старовинні предмети: ґудзики, фрагменти металевих фібул та прикрас черняхівської і пенківської культури, натільні хрестики давньоруського періоду, наконечники для стріл скіфських часів та срібний келих ХХ ст. були вилучені співробітниками СБУ у контрабандистів.

У серпні 2010 року двоє братів-мешканців м.Сміла, віком 45 та 48 років, намагалися контрабандним шляхом перемістити до Російської Федерації 147 предметів, які становлять історичну та культурну цінність.

Правоохоронці затримали одного з правопорушників – провідника потягу – під час проходження митного догляду потягу «Одеса-Москва» в пункті пропуску «Хутір-Михайлівський» Глухівської митниці. Предмети контрабанди знаходилися у технологічній ніші в купе відпочинку провідників. Правопорушник зізнався, що предмети йому передав його рідний брат.

Вилучені предмети контрабанди були відправлені до державної мистецтвознавчої експертизи, яка встановила, що вони становлять культурну цінність, як зразки VII-ІІІ ст. до н.е., ІІІ-IV ст. та ХХ ст., а також серед них – грошові одиниці 1731 до 1911 років випуску.

Соснівський районний суд Черкаської області визнав двох братів-контрабандистів винними та призначив їм покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном у 2 роки 6 місяців.

Решту цінностей, вилучених у цих контрабандистів Управління СБ України в Черкаській області планує незабаром передати Фастівському краєзнавчому музею: срібні монети Римської імперії, гроші Речі Посполитої, мідні монети Російської імперії та золоті монети періоду 1897-1902 рр. Російської імперії, інформує прес-служба СБУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100