реклама

реклама

Міський голова Черкас Сергій Одарич задоволений результатами обговорення майбутнього Хрещатика. Про це він розповів журналістам учора під час прес-конференції.


Нагадаємо, минулого тижня у Міському будинку культури імені Івана Кулика черкащани мали змогу ознайомитися з концепцією майбутньої вулиці та запропонувати свої ідеї.

– Я думаю, що цього тижня вже стаціонарно запрацює група управління проектом. Очевидно, ми її розмістимо на самій вулиці Хрещатик в одному з приміщень. Вона там буде функціонувати доки реконструкція не завершиться, – розповідає Сергій Одарич.

Також вже цього тижня архітекторам-проектантам планують сформулювати замовлення на розроблення проекту реконструкції вулиці.

Поки що в мерії розраховують, що загальна вартість проекту становитиме 30 млн грн. З них близько 17 млн. грн. спрямують з міського бюджету розвитку. Реконструкцію будівель, які перебувають в обласній власності (серед таких – приміщення «Черкаського краю»), планують реалізувати за кошти обласного бюджету. Ще одне джерело – кошти бізнесових структур, які розташовані на вулиці Хрещатик.

– Я вважаю, що «Укрсоцбанк» має трошки вкластися, довести свій фасад до логічного завершення в плані підсвітки, ремонту. Там вже низ балкончика посипався… – зазначає очільник міста.

До реконструкції вулиці міська влада хоче залучити і мешканців будинків із Хрещатика.

– Якщо вони створять об’єднання співвласників, міський бюджет готовий їм допомогти співфінансувати утеплення фасадів і їхнє прикрашання. З такими пропозиціями ми звернулися до людей, побачимо, який буде відгук, – розповідає Сергій Олегович.

Перші роботи на Хрещатику планують розпочати вже у квітні-травні, однак основна маса робіт припаде на середину літа. Три квартали (ділянки від буд. Щербини до вул. Б. Вишневецького) Сергій Одарич хоче реконструювати вже до початку грудня.

На сьогодні найбільше розбіжностях у баченні майбутньої вулиці виникає у двох аспектах: відсутність паркувальних місць та заміна зелених насаджень.

За словами мера, деякі представники бізнесу вважають, що за відсутності паркувальних місць бізнес не має шансів для розвитку. Міський голова про це іншої думки.

– Практика показує, що пішохідні вулиці є найбільш успішними з точки зору бізнесу. Звичайно, коли мова йде не про продуктовий супермаркет, куди людина приїжджає раз на тиждень, аби закупити продуктів, або не про оптовий ринок, де людина, наприклад, купує мішок картоплі. Тут автомобіль має бути поруч, – говорить Сергій Одарич.

Однак якщо мова йде про заклади харчування або ж магазини одягу чи прикрас, то їх краще розташовувати на пішохідних вулицях, вважає мер.

– На такі вулиці не приїжджає клієнт цілеспрямовано в магазин. Він їде туди з родиною і не має ніякого обмеження в часі, нікуди не поспішає, перебуває в позитивному настрої. В такому стані він найбільш налаштований на здійснення купівлі, зокрема і коштовних речей, – переконаний міський голова. – Що стосується закладів харчування, то людина, яка прибуває пішки або на таксі, залишає більше грошей, ніж коли вона підрулює на автомобілі, і потім вони сидять з дружиною і визначають, хто ж сьогодні пиво п’є, а хто не п’є. Цих дискусій немає, вони спокійно спілкуються, харчуються і так далі.

Щодо підземних паркінгів, то їх планують на Хрещатику аж два. Перший – перед бібліотекою (300-350 місць). До того ж, поки що владці шукають варіант, як зробити заїзд та виїзд у паркінг з боку Смілянської.

Другий паркінг планують облаштувати за Будинком рад (600-800 місць).

– Паркінг зможе прийняти і всіх відвідувачів вулиці Хрещатик, і відвідувачів обласної ради, а також інших установ, які поруч розташовані, – говорить Сергій Олегович.

Також заперечення у деяких людей викликає пропозиція заміни зелених насаджень.

– Мені важко пояснити логіку цих заперечень. Люди, які це висловлюють, забувають, що дерева, як і люди, мають обмежений вік. Термін життя дерев в умовах міста суттєво нижчий, ніж на природі, – розповідає Сергій Одарич. – Під час минулорічної ревізії екологічної інспекції зі 168 дерев «живими» виявили лише 30.

Замінити «хаотично посаджені» дерева різних порід він обіцяє однотипними дорослими насадженнями.

– Мова йде не про маленькі саджанці, які ще будуть рости десять років, щоб дати тінь, а про дорослі дерева, які на перший-другий рік матимуть нормальну сформовану крону. Це додасть вулиці краси та забезпечить їй нормальний затінок, – зазначає міський голова.

Щодо громадських вбиралень, то їх на 5-ти кварталах планують облаштувати 2-3.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100