Міський голова Черкас Сергій Одарич вимагає від депутата Черкаської міської ради Олександра Радуцького надати документи і підтвердження його звинувачень, які лунали на сесії міської ради про ніби введення ТРЦ «Любава» в експлуатацію і неперерахунок коштів пайової участі до міського бюджету, про належність «близької родички» до засновників підприємства, яка постачає тріску на «Черкаситеплокомуненерго», про ті 15 тонн тріски, які поставило «АПК-Центр» замість 373 тонн.

– Мені набридли постійні заяви і звинувачення у мій бік від Олександра Радуцького. Тому направляю йому запити з вимогою надати документи, які стали підставою для його тверджень. Після цього обов’язково скористаюся можливостями, які надані новим Кримінально-процесуальним кодексом про відповідальність заявника за свої слова. Час, коли можна було розкидатися направо і наліво звинуваченнями і не підтверджувати їх, минув, – зазначив Сергій Одарич.

Новим Кримінальним-процесуальним кодексом передбачається, що стосовно будь-яких заяв про злочин проводиться перевірка прокуратурою. Якщо інформація підтверджується, кримінальну відповідальність несе той, хто порушив закон. Якщо ж інформація не знаходить підтвердження, то відповідатиме той, хто поширив неправдиві звинувачення.

Звинувачення в корупції при постачанні тріски на «Черкаситеплокомуненерго»

Як розповів Сергій Одарич, у 2011 році, коли директором КП «Черкаситеплокомуненерго» став Павло Карась, підприємство закуповувало дерев’яну тріску для біокотельні в одного постачальника – ФОП Прилепський за ціною 470 грн. за тонну.

– У 2012 році співпраця із цим підприємцем продовжилась. Була укладена додаткова угода, за якою вартість однієї тонни тріски становила 517 гривень. Після того, як до мене почали надходити скарги від потенційних постачальників тріски про монопольні поставки, я викликав Павла Карася. Мав з ним розмову з цього приводу. І у жовтні, провівши номінальний конкурс, він починає закуповувати тріску в двох компаній – ЗАТ «АТП-2361» і в ПП «АПК-Центр». Вартість 337 та 338 грн. за тонну відповідно, – розповів Сергій Одарич.

Договори були укладені на короткі терміни та малі обсяги. Зокрема, «АПК-Центр» мав надати 70 тонн продукції. Ось тут і викривається брехня «від Олександра Радуцького». У своїй заяві він сказав, що в «АПК-Центру» купили лише 15 тонн. Проте фактично цим підприємством було поставлено 373 тонни, а не 15, як стверджує Радуцький. Тобто майже половина усього обсягу була поставлена цим підприємством, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

– З приходом нового керівника були переглянуті договори та умови поставок. В угодах, які укладалися попереднім керівництвом, є ціна, є обсяги, але немає жодної вимоги щодо якості цієї продукції. А якість продукції – це суттєвий фактор. Одна справа – отримати тонну тріски із сухого дуба, інша справа – із сирої тополі. Вага буде та сама, але тепла буде вироблено із сирої тополі в 6 разів менше. Згідно з договорами, які були укладені до приходу Чернецького, можна було постачати що завгодно і як завгодно. У договорах, які укладені зараз, чітко вказано, що вологість сировини не може бути вище 50%. Воду купувати підприємство не буде! – говорить Сергій Одарич.

Як розповіли на КП «Черкаситеплокомуненерго», далі ПП «АПК-центр» виставило пропозицію стосовно постачання тріски за новою ціною – 430 грн. – однак, без змін у якості. Разом з тим, ЗАТ «АТП-2361» за ті ж самі 430 грн. запропонувало постачати тріску більшої щільності твердих листяних порід дерев, які при згоранні забезпечують більшу тепловіддачу. Відтак, із підприємством було укладено угоду, за якою ЗАТ «АТП-2361» поставило 1186 тонн тріски нової якості та за новою ціною. На тих же умовах, із початку 2013 року було укладено угоду і з ТОВ «Інекосорб-Черкаси», яке поставило 324 тонни тріски.

Тож нині тріска для котельні на біопаливі купується по ціні нижчій, ніж 2 роки тому. Сьогодні це найнижча ціна з часів відкриття  біо-котла.

Вартість 1 тонни тріски по роках:

2011 рік – 470 грн.

2012 рік – 461 грн (середня ціна за рік, оскільки в різні місяці була різна вартість)

2013 рік – 430 грн.

Звинувачення про «близьких родичів»

Ще однією неправдивою інформацію, поширеною Олександром Радуцьким, є те, що Оксана Ліходькіна є «близькою родичкою» міського голови і є власником фірми ТОВ «Інекосорб-Черкаси».

– Для мене було несподіванкою почути цю інформацію. Мова йшла не про близьку родичку, а про двоюрідну сестру. Я з нею зв’язався, поговорив. Вона не є і ніколи не була власником чи співвласником цієї компанії, як це заявляв пан Радуцький. У цій компанії вона є найнятим директором. Ця фірма існує вже не один рік, вона має лісопильне виробництво в Черкаському районі. Я не бачу ніяких проблем і ніяких корупційних дій у тому, що підприємство, яке має відходи, замість того, щоб їх просто спалювати чи викидати на сміттєзвалище, реалізує їх підприємству, яке того потребує, — зазначив Сергій Одарич.

На переконання міського голови, якби був умисел корупційних дій, то, ймовірніше, договори з «Черкаситеплокомуненерго» на постачання тріски укладалися фірмами, засновниками і директорами яких були б не пов’язані з керівництвом міста особи.

Звинувачення у введені в експлуатацію ТРЦ «Любава» і несплаті пайової участі

Ще одним брехливим твердженням від Олександра Радуцького, як інформує прес-служба МВК, є те, що ніби ТРЦ «Любава» введена в експлуатацію, а пайова участь не сплачена до міського бюджету.

– Заявляючи про це із трибуни міської ради, депутат фактично звинуватив у вчиненні кримінального злочину начальника Державної архітектурно-будівельної комісії в Черкаській області, нібито об’єкт був зданий в експлуатацію, хоча усі ми бачимо, що там ще тривають ремонтні роботи. Загалом відкриття заплановане на початок квітня, – зазначив Сергій Одарич.

Більше того, у зв’язку із завершенням будівельних робіт проводиться корегування проекту, і, як наслідок, – можуть бути зміни в кошторисній документації. А підставою для нарахування сплати пайової участі є остаточне затвердження кошторису.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100