Паперові квитки в маршрутках і тролейбусах Черкас замінить електронна картка. Запровадити таку систему оплати за проїзд у громадському транспорті збираються наприкінці цього року.

За словами начальника управління вуличної інфраструктури і транспорту Андрія Наумчука, планується взагалі відмовитись від готівкової оплати в транспорті.

– Таку практику вже давно використовує столиця, де картки можна придбати в спеціальних пунктах, запроваджують її і у Вінниці, також це вже не новинка у Європі, – наголошує Андрій Наумчук. – Завдяки нововведенню ми плануємо збільшити кількість виторгу близько на 20%.

Планується, що під час першого етапу реорганізації кондуктори виконуватимуть роль консультантів і пояснюватимуть пасажирам, як користуватись електронними компостерами.

– Крім того, електронні картки дозволять обрахувати кількість пільговиків, яким картки видадуть заздалегідь, – говорить пан Андрій. – Адже на проїзд пільговиків щороку витрачають близько 58 мільйонів гривень, а держава компенсує всього 16 мільйонів. Електронний квиток дозволить розподілити кошти на транспортні послуги.

Заздалегідь у спеціальних точках продажу картку можна буде придбати на разовий проїзд, на проїзд у громадському транспорті на тиждень чи місяць. Можливо, будуть й інші види проїзних документів.

– У подальшому ця картка може перетворитись на мультифункціональну, – наголошує начальник управління. – У Вінниці, для прикладу, її можна буде використовувати під час оплати за опалення, телебачення, зв’язок тощо.

Однак, перш ніж запровадити карткову систему, слід оптимізувати весь громадський транспорт. Найбільший ефект буде отриманий, якщо замінити маленьких 350 маршруток на автобуси великої місткості.

– Планується, що перші картки почнуть використовувати в тролейбусах. Завдяки системі обліку, ми зможемо показати державі справжню кількість перевезень пільговиків, адже до цього вона обраховувалась умовно, – каже Андрій Наумчук. – Далі можна буде вносити зміни до законодавчої бази.

Також робоча група в мерії зараз працює над механізмом перерозподілу коштів для перевізників, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100