Черкаси вдруге візьмуть участь у Параді вишиванок, який проходитиме на День незалежності України в Києві. Цього разу символом фестивалю стане Диво-птах. Наше місто вже отримало величезну скульптуру від організаторів фестивалю. Над розписом, притаманним Черкащині, почали працювати майстри під керівництвом мисткині-лялькарки Ольги Бердник-Отнякіної.

– До створення ескізу унікальної диво-пташки долучилося понад 130 дітей. Кожен із них на майстер-класі створив свій ескіз, – розповідає головний спеціаліст управління культури Черкаської міської ради Людмила Чорномор. – Згодом журі визначило найкращі роботи, автори яких представлятимуть місто на «Параді вишиванок».


На сьогодні на заводі «Темп» майстриня Ольга Бердник-Отнякіна спільно із іншими художниками працюють над скульптурою, яку нещодавно доставили місту. Вони вже нанесли шар ґрунтовки і почали позначати олівцем візерунки. Всі візерунки зроблять вручну. Макети чотирьох різних птахів для всієї України підготувала саме Ольга Бердник-Отнякіна.


– Ми розмальовуватимемо птаха Паву, зобразимо традиційний черкаський розпис, – розповідає майстриня. – За основу ми взяли два кольори: колір чорнобривців – жовтогарячий, і колір барвінку – синьо-фіолетовий. В основі візерунків – природа рідного краю: хвилі Дніпра, сонце в зеніті, сонце центральне і сонце, що заходить.


Висота птаха – 3 метри, площа – більше 20 кв. м. Дуже важливим є технологічний бік, для цього підібрані спеціальні фарби, адже птах розміщуватиметься тривалий час на відкритому повітрі. Готова робота буде встановлена в Черкасах на Соборній площі на Великодні свята. Відкриття «птаха» планується на 7 травня, тоді ж проведуть народні гуляння. Згодом птах помандрує до столиці. Після Дня незалежності всі птахи залишаться на один рік у місті, яке переможе. А згодом птахи «перелетять» до резиденції Святого Миколая на Івано-Франківщину, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100