реклама

реклама

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (№ 231-VII), що набуває чинності 1 липня 2013 року, змінено механізм щорічного перерахунку пенсій із 1 березня. 

Як ці зміни вплинуть на пенсійне забезпечення черкащан, «Вечірнім Черкасам» розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Володимир Багрійчук.

– Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначається залежно від того, наскільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то у зв'язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягатимуть усі пенсії, раніше призначені згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20% показника зростання порівняно з попереднім роком середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, – пояснює фахівець. – Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Унесені зміни передбачають також включення до страхового стажу періодів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (за чинним законодавством за ці періоди не сплачується єдиний внесок, а відповідно, вони не зараховуються до страхового стажу).

Окрім того, з 1 липня пенсіонери отримають можливість під час визначення зарплати для обчислення пенсії виключити періоди одержання допомоги по безробіттю. На сьогодні за ці періоди враховується мінімальна зарплата, що призводить до зниження коефіцієнта зарплати, а відповідно, і пенсії.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100