Через більше як двадцять років роботи власнику української книгарні «Криниця», що в центрі Черкас, Володимиру Дядику доводиться згортати роботу. Виною всьому – розпорядження Кабінету міністрів, підписане свого часу прем’єром Юлією Тимошенко.

– Гостро стоїть питання оренди. Це проблема, що лежить в господарсько-юридичній площині. На мене подіяло колись підписане екс-прем’єром Тимошенко розпорядження, згідно якого бюджетним організаціям забороняється передавати в суборенду вільну площу. А в моїй ситуації виходить, що обласний краєзнавчий музей орендує для черкаського музею «Кобзаря» (це відгалуження обласного музею) площу в установі міської комунальної власності. Мені ж музей «Кобзаря» здавав у суборенду невелику площу. Там і працювала моя книгарня, – розповів у коментарі «Прочерку» Володимир Дядик.

Оскільки краєзнавчий музей є обласною установою, власник книгарні звернувся за допомогою до обласної влади. Заступник голови облради Василь Касян його вислухав і переадресував до міської влади. Мовляв, це – не компетенція обласної влади.

– Міська влада запропонувала відчужити в музею ці 12 квадратних метрів, де я працював, і передати їх мені без конкурсу в користування. На це не пішло керівництво краєзнавчого музею. Нині я перебуваю в підвішеному стані. У проблемі обіцяв розібратися заступник в. о. мера Черкас Борис Євмина. Проте далі обіцянок справа не пішла. Досі чекаю від нього дзвінка, – бідкається чоловік.

Володимир Дядик дивується, як можна закрити його українську книгарню незадовго до святкування ювілею Тараса Шевченка.

– Влада ніяким чином не допомагає вирішити питання. Я вже замовив до ювілею Кобзаря календарі, магніти, іншу сувенірну продукцію, що планував продавати поряд із книгами, проте що тепер робити, не знаю, – розводить руками Володимир Дядик.

Натомість, директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Алли Кушнір в коментарі «Прочерку» повідомила, що проблема через нинішнє законодавство практично не вирішується.

– Дійсно, згідно закону, ми не маємо права здавати територію, відведену нам під музей «Кобзаря», в суборенду. Якщо відчужити частинку музею, де була книгарня, то тендер на торгівлю може виграти, наприклад, якась фірма, що торгує сантехнікою. Але ж це недоречно в музейній установі! Тож тут має бути якийсь виняток із закону, якесь розпорядження, але, очевидно, такі юридичні тонкощі мені невідомі, – говорить Алла Кушнір.

За словами директорки музею, вона запропонувала власнику книгарні розміститися у вестибюлі обласного краєзнавчого музею.

– Це може бути єдиний вихід. Ми б хотіли, щоб така книгарня в нас була. Адже справді шкода втратити її, – зазначає Алла Кушнір.

Цікаво, що наше видання так само не змогло отримати коментар від заступника в. о. мера Черкас Бориса Євмини, як і власник книгарні Володимир Дядик. Секретар Євмини протягом дня повідомляла, що він на нарадах. Секретар не знає, чи можна буде отримати коментар в Євмини завтра. Мовляв, завтра він також може бути на нарадах...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100