реклама
Sucurity Police

реклама

Учора голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб у межах відзначення 1025-річчя із дня хрещення Київської Русі взяв участь в освяченні іконостасу в Успенському соборі, що в Каневі.

Мармуровий іконостас, виготовлений і змонтований італійськими майстрами до відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, освятив Митрополит Черкаський і Канівський Софроній.

– Дата хрещення Київської Русі є надзвичайно важливою подією для кожного віруючого українця. Нехай цей день назавжди залишиться у ваших серцях. Бажаю всім вам здоров’я, життєвих сил і натхнення,– звернувся владика до вірян, зазначивши при цьому, що Черкащина є географічним і, відповідно, духовним центром не лише нашої держави, а й усієї Європи.

Потому він вручив голові черкаської облдержадміністрації Сергієві Тулубу церковну нагороду – Орден за заслуги перед Українською православною церквою та подякував керівнику області за турботу про розвиток духовного життя Черкащини. Сергій Борисович висловив слова вдячності за відзнаку та, у свою чергу, вручив церкві подарунок – плащаницю.

– Наш борг перед майбутніми поколіннями – зберегти цей собор, адже він – унікальний. Це один із 5-ти храмів домонгольського періоду в Україні, оголошений пам’яткою архітектури національного значення. Це – наша історія, наша культура. Якщо ми всі разом – влада, церква й громада – будемо розвивати духовність, в суспільстві не буде проблем і протистоянь, а все, що робитиметься, буде спрямовано на добробут людей і розбудову держави, – зазначив очільник Черкащини.

Канівський Собор святого Георгія (Успіння Богородиці), в якому і встановили новий іконостас, – одна з найцікавіших архітектурних споруд Черкащини. У межах підготовки до 200-річчя з дня народження нашого видатного земляка Тараса Шевченка Президентом України Віктором Януковичем ініційовано створення координаційної ради з питань підготовки та відзначення ювілею. Реконструкція собору та прилеглих територій – одне із завдань у межах реалізації розробленого проекту, адже саме тут 1861 року перебувала труна з тілом Великого Кобзаря, коли поета з Петербурга перевозили до Канева на вічний спочинок.

– Храм збудований ще 1144 року київським князем Всеволодом Ольговичем. Протягом століть собор неодноразово руйнувався і відбудовувався. Можна припустити, що сам іконостас церкви існував ще з початку його заснування. В кінці 90-х років ХХ століття постало питання про його відновлення. Тільки з державного бюджету на цей проект виділено 800 тисяч гривень. Звичайно, сучасна версія іконостасу відрізняється від зразків періоду Київської Русі  та часів козацтва, але все зроблено професійно, красиво та відповідає канонам церковного мистецтва, – розповів провідний спеціаліст відділу культури і туризму Канівської міської ради Костянтин Андрієнко.

Сам мармуровий іконостас своєю ошатністю вже встиг сподобатися прихожанам, запевняють у прес-службі Черкаської ОДА.

– Ми дуже раді, що сьогодні у нашому храмі відбулася така подія, яка, безумовно, є радісною для кожної віруючої людини. Новий іконостас – це не лише окраса нашого собору, а й здійснення мрії настоятеля храму Георгія Почтового, який вже давно задумав його відновити, – прокоментувала дружина приходського священика Алла Миколаївна.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100