реклама

реклама

До Умані вже з'їжджаються перші хасиди. За словами влади міста, поки їх небагато – кілька сотень. Але вже за кілька тижнів там буде яблуку ніде впасти.


Відзначити Рош Ха-Шана – Новий 5774-й рік (у ніч на 5-е вересня) за іудейським календарем – на могилі знаменитого цадика Нахмана приїдуть понад 25 тисяч паломників з 24 країн світу. Про це інформує газета «Сегодня».


Із самого ранку в «хасидському» кварталі біля могили цадика кипить робота: комунальники прибирають сміття, ремонтують ліхтарі, під'їзні дороги. 

– Ось, прибираємо їдальню: ставимо столи, стільці. Їжу привезуть через тиждень, – розповідає охоронець Микола

Але всередину журналістів пропустити відмовилися.


– Немає нашого старшого єврея Соломона. Без його дозволу не можна, – відповідає охоронець.

Їдалень буде чотири. Розбиті вони по секціях: «А» і «В» – для багатих, «С» – для середнього класу. Ці три секції розташовані в одному великому приміщенні (з вигляду нагадує критий ангар, – ред.). Через дорогу – приміщення поменше. Це – секція «L» – їдальня для бідних, – говорить хасид Борис Найман.


Їдять приїжджі там не безкоштовно. Торік абонемент в їдальню для багатих на три дні (сніданок, обід і вечеря) коштував $ 150. У секції «С» він обходився в $ 100. Делікатна ситуація рік тому виникла з секцією «L». 

– Обіцяли годувати безкоштовно, – розповідає одесит Ерік, який вже приїхав до Умані. – Перший тиждень так і було. Але потім сказали платити. Абонемент на три дні коштував $ 50. Кажуть, що цього року ціни піднімуть на $ 20-30 на абонементи. Але на цей раз у «L» обіцяють все ж годувати безкоштовно.

Зараз, тобто в «мирний час», зняти однокімнатну квартиру в Умані недалеко від «хасидського» кварталу можна за 150 грн/добу. З євроремонтом – за 350-400 грн/добу. 

– Але місцеві вже починають накручувати ціни на дати свята. Я сам з Умані, але єврей. До мене на Новий рік приїдуть друзі з Ізраїлю. Нещодавно дізнавався ціни на квартири. За двокімнатну на тиждень заломили $ 2,5 тисячі, це аж 20 тисяч гривень, – розповідає Олексій Медвіт.


Ті, кому не по кишені такі ціни, можуть розміститися в наметовому містечку. Ціна за добу – від $ 10. Його в цьому році розширять. 

– Вміщувати він буде не дві тисячі, як раніше, а три тисячі осіб. Поки тут ще немає наметів, – показує охоронець Михайло. – Тільки територію готуємо.

При цьому уманчани, хоча й непогано заробляють на хасидах, залишаються незадоволеними.

– Повикуповували по 15 квартир в одному під'їзді! Приїжджають, смітять, роблять, що хочуть. Краще б у себе в Ізраїлі святкували, – скаржиться продавець сувенірів Юрій.


Як розповіли в мерії, цього року на іудейський Новий рік приїде на кілька тисяч хасидів більше, ніж минулого (у 2012-му в Умані було 22 тисячі паломників). 

– Рік тому їх повинно було бути аж 30 тисяч! – говорить на умовах анонімності один з організаторів свята. – Близько 10 тисяч паломників з Ізраїлю не доїхали. Ви уявляєте, організатори їхнього приїзду зібрали з них по $ 300 за дорогу і просто зникли. Де це бачено, щоб єврей єврея обманював?

За словами влади, місто вже практично готове до прийому гостей. Охороняти порядок під час Нового року будуть 400 міліціонерів.


– До Борисполя прилетять близько 11 тисяч паломників. Через Вінницю та Одесу приїдуть ще 7 тисяч осіб. Всі вони їдуть організованими групами. Інші добиратимуться індивідуально, своїм ходом. До питання цін на житло ми підходимо дуже жорстко. Будемо контролювати й припиняти випадки незаконної оренди. Все має бути документально завірено, – запевняє заступник міського голови Умані Петро Паєвський.

Фото газети «Сегодня»

реклама

Коментарі  

 
+3 #3 Сергій з Кривалівки 11.08.2013 20:58
Shalom, shalom......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 !!!!! 11.08.2013 08:37
Нехай забирають свого нахмана та святкують в ізраїлі а не на нашій землі :lol: :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Вовчик 10.08.2013 18:39
Одарич з Мішею вже поїхали до Умані? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100