Керівництво національного історико-культурного заповідника «Чигирин» намагається зібрати 12 тисяч гривень. Кошти потрібні для оновлення системи канатного кріплення «Кобра» та обробки проти шкідників і хвороб історичного дуба Залізняка, що на хуторі Буда Чигиринського району, пише «Газета по-українськи».



– Позаминулого року домовилися з польськими арбористами, що нові кріплення канатами, які використовують для підтримання життєдіяльності дерева, нам продадуть за півціни. Стара система вже зносилася і гілки можуть не витримати та обвалитися. Для того потрібні гроші, які ми зібрати не в змозі. Хоч і туристи відвідують заповідник, але за мізерні суми. Щоб побувати біля дуба Залізняка дорослий сплачує 2 гривні, діти – 1. Практично усі кошти йдуть на заробітну плату охоронцям парку. Тому до кінця жовтня шукаємо кошти для підтримання життя дуба, – говорить завідуючий філією «Холодний Яр» національного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк.

Останній раз систему кріплення повністю оновлювали 11 років тому. Кожного року поетапно реставрували частини канатів. Гроші збирають на встановлення саме польської системи, бо українська обійдеться вдвічі дорожче.

– Якщо кошти не знайдемо, то хоч сухе гілля обріжемо. Ці роботи потрібно виконувати регулярно, щоб не дай Бог гілки не відсахнулися і не попадали. Хоч і дуб обгородили, і поставили охоронця, але гілля велике і сягає метрів, може, й когось зачепити, як падатиме, – пояснює Богдан Легоняк.


Можна поставити залізні підпори, але вони ненадійні і виглядатимуть неестетично. До того ж, може псувати саму деревину. Дуб – живе створіння, тому на 100 відсотків не можна бути певними, що може статися, коли зараз не надати вчасну допомогу.

Тричі на рік деревину обробляють проти шкідників і хвороб, видаляються сухі гілки, також вносяться поживні речовини. Щорічно наймають трьох альпіністів, щоб доглядали за кроною дуба.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Гонта 01.10.2013 15:34
Не заважайте дубові очиститись від зайвого гілля. Ви що, з дуба впали? Мотузками сухі гіляки підвязувати...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100