23-25 жовтня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України та Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Історико-культурні та природоохоронні аспекти збереження багатовікових дерев».

У роботі конференції взяли участь представники Державного агентства лісових ресурсів України, Товариства лісівників України, науковці з-за кордону та різних областей України.


Робота конференції – це логічне продовження І та ІІ Міжнародних науково-практичних семінарів (2009, 2011рр.) «Технологічні особливості охорони, збереження та лікування багатовікового історичного дерева «Дуба Максима Залізняка»».

Захід зібрав широке коло фахівців різних напрямків, які поділились своїм досвідом охорони, догляду, збереження дерев-патріархів та використання їх  як історико-культурного надбання. Також спеціалістами фірми «Park Lesny» (Польша) та українськими і польськими арбористами для  учасників конференції був проведений тренінг із здійснення робіт з лікування та оздоровлення «Дуба Максима Залізняка».


Під час практичного заняття були продемонстровані канати системи «Cobra», особливості їх будови і застосування та інше  обладнання, необхідне для проведення арбористичних робіт. Крім встановлення канатів системи «Cobra», спеціалістами здійснені лікувально-оздоровлювальні роботи вікового дерева. Традиційно фахівцями був обстежений стан Дуба М.Залізняка, зроблені контрольні заміри дерева та надані подальші рекомендації щодо його збереження.


Варто зазначити, що виконання заходів щодо охорони вікового дерева, визначених попереднім семінаром, а також проведення даної конференції, стало можливим завдяки фінансовій підтримці садового центру «Даллас» (м.Бровари), магазину «Флора» (м.Черкаси), музейно-етнографічного комплексу «Дикий хутір», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», екс-депутату Верховної Ради Тараса Стецьківа та його друзів. Окремо, висловлюємо вдячність фірмі  «Park Lesny» (Польша, керівник В.Грижерчик) та групі українських і польських арбористів.


Традиційно, наступну конференцію Національний університет біоресурсів і природокористування України та Національний історико-культурний заповідника «Чигирин» планує провести у 2015 році. То ж запрошуємо до співпраці.

Про це повідомила «Прочерку» старший науковий співробітник науково-дослідного відділу охорони пам’яток історії, культури та природи Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Ірина Чепурна.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Григорий Калечин 29.10.2013 23:23
Если это дерево ё..... на туристов, то может лучше спилить ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100