Останнім часом почастішали звернення жителів Черкас, які просять дати пояснення щодо рахунків за вивезення твердих побутових відходів. Черкасці ставлять чимало запитань, як-то: Звідки взялися ці рахунки? На яку фірму перераховуються кошти? Чому необхідно сплачувати за особу? Хто встановив такий тариф? Чи зберігаються пільги та субсидії? Куди необхідно звертатися за додатковою інформацією?

На цю тему прес-служба міськвиконкому підготувала інтерв’ю з директором комунального підприємства «Черкаська служба чистоти» Олександром Варденським. Він розповів, що з 1 березня з тарифу на квартплату було виведено послугу на вивезення сміття. Відповідно плата за квартплату на суму вивезення ТПВ зменшується. На цю послугу формується окрема квитанція.

Рахунки за вивезення сміття були розкидані по скриньках раніше, ніж платіжки за квартплату. Тому і виникло чимало запитань у черкасців. А щось нове завжди викликає резонанс. Річ у тім, що послуга з вивезення сміття виведена з квартплати. Раніше люди оплачували усе у загальному обсязі квартплати: і вивезення сміття, і ремонт під’їздів, і роботу двірників, пічників, слюсарів та інше.  Відповідно кошти надходили на рахунок СУБів, а вони вже оплачували нашому комунальному підприємству послугу за вивезення сміття, що забирається з контейнерів біля багатоповерхових будинків. Виконавчий комітет вирішив вилучити з квартплати цю послугу. Вивезення сміття у багатьох містах України вже давно виведене із квартплати і оплачується окремо. Наприклад, в Івано-Франківську, Одесі.

— Навіщо це потрібно? Невже не простіше отримувати від СУБів кошти, а не створювати свій абонентський відділ?

— Тут існує кілька причин. Основна з них – економічна. Комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» на старих тарифах працювало собі в збиток, втрачаючи щомісяця майже 150 тис. гривень. А затвердити нові тарифи на квартплату, складовою якого до цього часу було і вивезення сміття, виконком раніше не міг, оскільки досить прискіпливо проводив усі обрахунки. Тариф на вивезення ТПВ давно пройшов регуляторну процедуру і був економічно обґрунтованим. Тому і було ухвалене рішення вивести його з квартплати і запровадити окремо. На суму вивезення сміття зменшили у березні квартирну плату. Кошти, які черкасці сплатять за платіжками, потраплять напряму на рахунки комунального підприємства «Черкаська служба чистоти», а не підуть транзитом через СУБи. Тим більше, основною причиною здороження тарифів на сміття стало зростання вартості пального. Якщо при старому тарифі він вираховувався за ціною 4,10 грн. за літр, то нині вартість палива сягає 10 гривень.

Крім того, на моє глибоке переконання, це правильний шлях. Коли разом із працівниками СУБів і комунальних служб ходили по дворах, пояснюючи причини зростання тарифів на квартплату, неодноразово доводилося чути, що сміття вивозиться, за це, мовляв, люди готові плати. Більше того, ми нічого не створюємо. Абонентський відділ у нас створений давно. Тому нічого нового не з’явилось.

Чимало читачів з підозрою ставляться до рахунків. Вони стверджують, що фірма створена спеціально під ці рахунки…

Комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» створене не кілька місяців тому, як дехто говорить. Воно існує в Черкасах вже більше 40 років. Займається вивезенням та утилізацією сміття. Підприємство є комунальним, засновник – Черкаська міська рада. А відповідно й уся громада міста. З нами за договором субпідряду працює відома в Європі компанія по вивезенню сміття — «Remondis».

Чому тариф на вивезення сміття вираховується з кожної прописаної людини?

— Дійсно,  відтепер за вивіз сміття платитимуть не «квадратні метри», а мешканці. Таким чином міська влада робить тариф «правильним» і «чесним». У середньому тариф на вивіз сміття зростає орієнтовно удвічі. Однак для декого він може впасти, а для когось – суттєво зрости. Адже якщо в однокімнатній квартирі прописано 7 осіб, то плата підвищиться, а якщо в трикімнатній квартирі проживає одна особа, то платитиме навіть в кілька разів менше, ніж сплачувала до цього. Тому тарифи на вивезення сміття вже вираховувалися на одну людину, а не на квадратний метр житлової площі, як було раніше. Тарифи на вивезення затверджувалися виконкомом.

Норми накопичення розраховувалися у відповідності до наказу Міністерства з питань ЖКГ. Норма накопичення на одну особу в м.Черкаси складає 1,95 м куб на рік. Як на мене, то це справедливо, адже смітять люди, а не «квадратні метри». Тариф складає 5, 82  грн. за місяць на одну людину, що проживає у помешканні.

Чи залишаються пільги і субсидії? І якщо їх не враховано, куди звертатися?

— Так. Пільги та субсидії залишаються. Якщо людина користувалася пільгами і це не було враховано у рахунку, що днями надійшов, то їй необхідно звернутися в абонентський відділ КП «Черкаська служба чистоти» за телефоном 15-56 або безпосередньо на відповідні дільниці СУБів (прийом ведуть інспектори нашого підприємства). Діючі субсидії оформлялися без врахування платежів на КП «ЧСЧ», тому для отримання субсидії її необхідно переоформити.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #9 Kotovsky 27.04.2011 22:24
Цитую Сергій Кузляєв:

Споживач зобов'язаний:
1) укласти договір на надання житлово-комунальних послуг,

Чудова цитата... АЛЕ... ВСІ чиновники нагадують про обов'язки споживача,і зовсім забувають про свої та навпаки. Споживач має ПРАВО не платити за неякісні послуги за необґрунтованим и тарифами.
Якщо підприємство БАЖАЄ надавати мені будь-які послуги, то логічним є його БАЖАННЯ укласти зі мною договір про нашу співпрацю. Цей договір і є підставою для фінансових стосунків між нами. Це по-перше.
А по-друге: стаття 20 якого Закону? Ви, шановний пане Кузляєв, завжди намагаєтесь звинуватити когось в порушенні якогось закону. У вас там, у виконкомі, так заведено, що "правники" відповідають на запитання до "господарників" і навпаки. А Ви - за всіх інших.
Споживачі цих "специфічних" послуг МАЮТЬ ПРАВО знати з якої стелі взятий цей "новий" тариф. До речі, зловживання монопольним становищем - теж злочин.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 Жучок 27.04.2011 14:53
Цитую Сергій Кузляєв:
Kotovsky, порушуєте закон, якщо не сплачуватимете

Ваша контора, Кузляєв, порушує Закон регулярно - тоді, коли в черговий раз без жодної аргументації накручує тарифи - просто так, як їй в бошку стукає і кишеня просить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 хехе 27.04.2011 14:35
Кузя иди*** придут молодые сильные и *** надоел уже своей брехней по форумам
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #6 Сергій Кузляєв 27.04.2011 12:21
Kotovsky, порушуєте закон, якщо не сплачуватимете
Стаття 20. Права та обов'язки споживача
Споживач зобов'язаний:
1) укласти договір на надання житлово-комунальних послуг,
підготовлений виконавцем на основі типового договору;
Тому не за вами мають бігати, а ви маєте укласти договір.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Kotovsky 27.04.2011 10:18
А щодо "розкиданих платіжок", то я вважаю, що до тих пір, поки не буде підписаний договір на вивезення ТПВ з КОЖНИМ мешканцем міста - платити взагалі немає сенсу!!! - невідомо за що платити... :roll:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Kotovsky 27.04.2011 10:08
Дайте просту віповідь на просте запитання: скільки коштує вивезення 1 (одного) кубічногго метру сміття?
Навіщо повторювати одне й те саме протягом вже кількох місяців слово в слово (причому на різних сайтах) те, що колись сказав Леонов. "Сміттярі" вже вирахували, що кожен мешканець міста (включно з грудними малюками) накопичує близько 2 (1,92) кубічні метри сміття ЗА РІК. А в перших повідомленнях про новий тариф на вивезення сміття фігурувала цифра 5,80 за 1 куб. метр з людини на місяць.
То це виходить, що ми ПЕРЕПЛАЧУЄМО майже в 6 (ШЕСТЕРО) разів?!
Нехай пан Леонов абр Верденський пояснять свої "РОЗРАХУНКИ"!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Надія 26.04.2011 17:01
Как досадно, что решение о величине тарифа принимают те, кто может позволить не "считать копейки" до зарплаты, для кого увеличение платы за вывоз мусора не есть страшным и не подъемным. У меня в семье из трех взрослых работаю я одна. Возраст поставил жирную точку на трудоустройстве . Я дала себе слово - еще немного так протяну, а потом опущу глаза и пойду мыть полы. Заметьте - не воровать, не убивать, а все равно работать дополнительно.И это для того, чтобы оплатить вот эти тарифы. Но кто обо мне подумает?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 воля 26.04.2011 16:50
ви краще поясніть, чому не підписані угоди з кожним мешканцем, а плата береться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 ANNA 26.04.2011 16:30
Якщо вже проводиться реформа в системі оплати за вивезення ТПВ, то вже треба роботи і реформу в системі подальшого поводження з цими відходами. Бюджетом Черкаської міської ради передбачено проведення будівництва нового сміттєзвалища на 20 млн грн. Хоча на ці кошти можна спокійно збудувати новий сміттєпереробни й завод і зробити крок вперед в системі поводження з побутовими відходами. Але нашим чиновникам краще побудувати сміттєзвалище на 1 млн грн, а інші 19 собі в карман покласти, а місто і надалі буде потопати в смітті....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100