реклама

реклама

Останні події в нашій країні нікого не залишили байдужими. Саме процесам, які розгортаються в нашій державі, присвячено виставку «Україна єдина», яка стартувала 3 квітня в черкаському обласному художньому музеї. Художники на своїх полотнах відтворили різні куточки нашої країни, закликаючи до підтримки територіальної цілісності України.

Проведення виставки ініціювали фахівці музею у співпраці з черкаською обласною організацією Національної спілки художників України. Це потужний мистецький проект, ідею якого було підхоплено загальноукраїнською акцією «Єдина країна».

− Мистецтво не може стояти осторонь подій, які відбуваються в нашій країні. За допомогою мови образів інколи можна передати значно більше, ніж словами. Окрім уже відомих багатьом черкаських художників, ми запросили до участі у виставці молодих митців, бо саме молодь швидше за всіх відчула «перезавантаження» суспільної свідомості, − зазначила директор музею Ольга Гладун.

Художники на своїх полотнах відтворили краєвиди Черкащини, Закарпаття, Слобожанщини та Криму. Також представлено роботи у незвичних авторських стилях, деякі з них прикрашено аплікацією та вишивкою.

Чільне місце на виставці посіли яскраві картини молодої київської художниці Марії Діордічук. Темою її полотен стали події, які розгорталися на Майдані.


− Свої картини я створювала на Майдані, коли невідомо, що буде наступної миті. Тож я постійно була готова до команди вирушати, швиденько збирати мольберт та фарби, − розповідає художниця. – Саме тому, всі картини, які я створила за цей період надзвичайно яскраві, емоційні, навіть дещо нестабільні. На них зображено чисті події, свідком і учасником яких я була.

Молода мисткиня за час перебування на Майдані створила 12 полотен. Згодом планує провести в Україні та Європі виставку «Кольори волі», де буде представлено її роботи.

− Я хочу, щоб світ дізнався більше про Україну, про події, що відбувались і відбуваються зараз, − говорить Марія Діордічук. – Рада, що мене запросили на виставку «Україна єдина». Адже зараз в країні доволі двозначне ставлення до різних мистецьких проектів. Дехто виступає категорично проти, а дехто наголошує на тому, що варто хоча б на годинку поринути у світ образів.

Також участь у виставці взяли вихованці Черкаського державного бізнес-коледжу. Плакати, які представили студенти, гостро та лаконічно демонструють протест проти розділення країни, проти воєнних дій та расової ворожнечі.

− Особисто я вражена нашим народом. Хоча ще рік тому кожен з нас був так би мовити сам по собі і заклики зберігати мир здавалися неактуальними. Зараз ми – єдині, − зазначила завідувач відділення дизайну Черкаського бізнес-коледжу Валентина Музиченко. – Я запропонувала студентам взяти участь у цьому проекті і отримала активний відгук.


Студенти представили свої проекти у формі плакатів. Адже роботи в такому жанрі, що представляє мистецтво візуального меседжу, є найсильнішим засобом переконання.

− Плакат починається з ідеї. От коли вона вже є і ти її добре обдумав, то можна починати роботу над її втіленням. Чи на папері, чи на комп’ютері, − ділиться досвідом учасниця заходу, студентка бізнес-коледжу Анжела Алікіна. – Ми часто беремо участь у мистецьких заходах. Це дозволяє нам, так би мовити, і на роботи інших подивитись, і свої показати.

Гості виставки не залишились байдужими до порушеної теми та отримали позитивні емоції від ознайомлення з представленими картинами.

− У мене лишились  позитивні враження від експозиції. Привертають увагу яскраві картини Марії Діордічук. Хоча особисто мені дечого не вистачило. Не можна прослідкувати всю багатогранність України на полотнах. Проте маю надію, що виставка буде розширюватись, − ділиться враженнями гість виставки Олександр.

Учасників мистецького заходу також порадував своїм виступом квартет «Розмай».

Про це інформує прес-служба МВК.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100