реклама

реклама

За підсумками анонімного опитування тринадцяти експертів у галузі медіа названі 10 осіб, відповідальних за порушення прав журналістів в Україні за період з червня 2013 року по червень 2014-го року. Про це йдеться в повідомленні Незалежної медіа-профспілки України, інформує видання «Лига.Новости».

Вадим Колесніченко на шостому місці

Вадим Колесніченко на шостому місці


Перелік був складений робочою групою НМПУ за результатами моніторингу порушень прав журналістів в Україні. Експерти оцінювали кожну особистість за 10-бальною шкалою: 1 бал – людина не порушувала права журналістів, 10 – грубо порушував права співробітників ЗМІ.

Перше місце з середнім балом 9,6 дісталося колишньому президенту України Віктору Януковичу, «відповідальному за фантастичне зростання порушень прав журналістів протягом 2013-2014 року, за злочинні дії міліції та місцевої влади стосовно журналістів».

Друге місце «заслужив» екс-глава МВС Віталій Захарченко з 9,5 балами. Згідно з підсумками опитування, Захарченко не реагував на численні злочини проти журналістів, у тому числі під час масових акцій на Майдані.

Третє місце – у колишнього Генпрокурора України Віктора Пшонки (9,3 бали). «За головування Пшонки ГПУ ігнорувала скарги журналістів про бездіяльність міліції. Також не було відчутного прогресу в справах про побиття журналістів», – відзначають у НМПУ.

Четверте місце – у самопроголошеного «мера» Слов'янська В'ячеслава Пономарьова з 9,1 балами. Навесні 2014-го в Слов'янську була зупинена трансляція українських телеканалів. Більше того, журналісти, об'єктивно висвітлювали події в цьому місті, потрапляли в полон, де їх катували і грабували.

П'яте місце з результатом 8,8 балів розділили двоє «діячів»: кримський сепаратист Сергій Аксьонов і один з керівників «Беркуту» Сергій Кусюк.

Аксьонов – самопроголошений голова нелегітимного уряду Криму. З березня 2014-го так звана «самооборона Аксьонова», місцева міліція і служба безпеки переслідують, грабують, захоплюють у полон, б'ють журналістів.

Кусюк – відповідальний за численні побиття журналістів «Беркутом» під час масових протестів у Києві, де постраждало більше 50 журналістів.

На шостому місці з 8,5 балами – екс-депутат Верховної Ради родом із Умані Вадим Колесніченко. Він є одним із співавторів тоталітарних законів 16 січня 2014, які вводили кримінальну відповідальність за наклеп, реєстрацію інтернет-ЗМІ тощо.

На сьомому місці – сепаратист Володимир Константинов і екс-глава внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк. В обох по 8 балів.

«Константинов розділяє відповідальність з іншими кримськими сепаратистами за численні порушення прав журналістів у Криму. Шуляк відповідальний за порушення прав журналістів внутрішніми військами у Києві під час масових протестів (обмеження пересування і побиття на Банковій і Грушевського)», – повідомили НМПУ.

Восьме місце також розділили двоє: олігарх Сергій Курченко і нардеп-комуніст Ігор Калетник – по 7,8 бала.

Сергій Курченко – власник Українського медіа-холдингу (УМХ) – одного з найбільших в Україні. «У 2013 році він придбав УМХ і ввів цензуру, що призвело до масового звільнення журналістів видань «Forbes» і «Корреспондент». Моніторинг джинси Інституту масової інформації регулярно зауважує приховану рекламу у виданнях УМХ. У травні 2014 податкова знайшла зв'язок між Курченко та газетою «Вести», яку медійні організації звинувачують у пропаганді», – підкреслили в НМПУ.

Ігор Калетник – депутат Верховної Ради, КПУ. Прокуратура звинувачує його у фальсифікації голосування за тоталітарні закони 16 січня 2014-го, які, серед іншого, були спрямовані проти свободи слова.

На дев'ятому місці з 7,7 балами – громадянин Росії Олексій Чалий, самопроголошений мер Севастополя. «Після захоплення ним влади в місті був знищений прес-центр «IPC-Севастополь», припинена робота місцевого незалежного сайту «911sevastopol.org», кілька журналістів було побито, пограбовані або захоплені в полон невідомими особами, ймовірно, наближеними до місцевої влади», –йдеться в повідомленні.

Замикає десятку антирейтингу депутат-регіонал, колишній міський голова Черкас Володимир Олійник з 7,6 балами. Він також є співавтором тоталітарних законів 16 січня 2014.

реклама

Коментарі  

 
+2 #20 Наталі 10.07.2014 10:46
"Грубо порушували права журналістів" - шановні журналісти а вам не соромно себе називати ЖУРНАЛІСТАМИ, ви ж стали продажні, вам не важливо до людей донести інформацію, правдиву, що відповідає дійсності, ви ж пишете те що вам сказали, те за що заплатили, так що прав шановні у вас не має ніяких. Навчіться відповідати свому покликаню, а потім про щось говоріть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #19 Ксенія 15.06.2014 19:47
Зараз шукають крайніх,багато хто потрапляє у цей список незаслуговуючи на те..на мою думку,Калетніка звинувачують,бо він був при посаді,але ж насправді керували зовсім інші люди,копати потрібно глибше
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #18 Женя 13.06.2014 16:04
Вірно сказано,той диктує свої правила та закони хто при владі. Соратники найкращі, а от нелюбів починають топити. Так і зараз!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #17 Маша 12.06.2014 15:15
Погоджуюся з тими коментарями, що це не журналісти, а купка продажних писак! Зараз вже дійшло до того, що за допомогою преси ведеться інформаційна війна! Тому. всю інформацію потрібно фільтрувати, як і цю, бо деякі прізвища тут явно зайві!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 Ольга 11.06.2014 23:46
Як і будь який рейтинг-список - це лише відображення того, що продажні ЗМІ хотять нав`язати читачам. частина списку питань не викликає, але деякі прізвища там явно замовні
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #15 Ольга 11.06.2014 22:22
Як і будь який рейтинг-список - це лише відрбраження того, що продажні ЗМІ хотять нав`язати читачам. частина списку питань не викладкає, але деякі прізвища там явно замовні
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #14 Кира 10.06.2014 15:42
Я думаю не стоит всех этих людей грести под одну гребенку, ведь в один ряд ставятся и те кто давал приказы расстреливать мирных демонстрантов, и те кто выполнял незаконные приказы, возможно даже и по принуждению. В любом случае, думаю многие мылящие люди вынесли определенный урок из происходящего и многое переосмыслили. Не считаю, что идя вперед есть необходимость смотреть назад. Как бы в новой власти таких же не приютить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 Натали 10.06.2014 13:24
Не совсем понятно как проводился данный опрос....но то, что в список "врагов прессы" попали все неугодные нынешней власти указывает на "достоверность" наведенной выше информации.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Оля 10.06.2014 12:46
Да, незрозуміле опитування і дійсно не до нашої ситуації в Країні
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 Іра 10.06.2014 12:44
Журналісти звичайно зараз що хочуть тей пишуть, ім головне щоб побільше гроші заплатили за бруд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100