У вересні 1896 року в Харкові молодий фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів, а вже за кілька місяців влаштував перший кіносеанс. Саме ці зафільмовані кадри й стали початком розвитку українського кінематографу. А починаючи з 1998 року в другу суботу вересня країна відзначає День українського кіно. Саме тому, молодіжне об’єднання «Нове покоління Кам’янщини» спільно з молодіжним клубом «Young Life» започаткували в нашому місті нову традицію – проведення Тижня українського кіно.

Для перегляду організатори обрали стрічки, які були відзняті упродовж останніх років. Серед переглянутих кінофільмів найбільшої популярності набрали «Тіні незабутих предків» та «Іван Сила». І це не дивно, адже саме ці два фільми входять до трійки найпопулярніших фільмів за всю історію українського кінематографу.


«Тіні незабутих предків: Таємниці Мольфара» — український молодіжниймістичний трилер режисера Любомира Левицького. Головну роль у фільмі виконує онук метра українського  кіно Богдана Ступки – Дмитро.

Сюжет стрічки проходить у наш час. Двадцятирічний юнак Ваня, студент Чернівецького національного університету живе звичайним студентським життям, страждаючи від нерозділеного кохання. Але одного дня, у процесі чергового привертання до себе уваги університетської красуні, він стає причиною пропажі Згарди, яка дев'ять років тому була знайдена в Карпатах та передана університету як цінний експонат. Після цього на тілах його восьми друзів з'являються символи, що в сумі схожі на зображення магічної згарди.

Викладач, якого всі вважали божевільним професором, пояснює компанії, що кожен зі студентів має на собі магічну мітку, а згарда міститься в одного з них біля самого серця. Саме так її зберігали древні мольфари і саме через це всі вони були знайдені з вирваними серцями. Того ж дня професор гине за незрозумілих обставин.

Ваня дізнається, що єдиний, хто може вийняти Згарду та позбавити всіх його друзів участі в цій небезпечній історії — це нащадок останнього мольфара з Кола Сили, який живе далеко в лісах.

Ваня вмовляє компанію поїхати, але остаточно всі погоджуються після другого загадкового вбивства. У лісах їх чекатиме низка пригод. Вони мають подолати свої страхи, зупинити стародавнє зло та пройти випробування на відданість, дружбу і кохання.

Іван Сила — український дитячий художній фільм режисера Віктора Андрієнка. Знятий за книгою Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» (2007).

Фільм «Іван Сила» оповідає незвичайну історію життя Івана Фірцака, який народився в червні 1899 року в селі Білки Іршавського району на Закарпатті.

У 18 років він став артистом чехословацького цирку і побував у 64 країнах світу, дивуючи всіх своїми перемогами.

Чемпіон Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби, чемпіон Європи з культуризму. За неймовірну силу він отримав прізвисько Іван Сила — Кротон.

Іван Фірцак виграв чимало поєдинків з відомими борцями світу. З рук британської королеви він отримав шолом і пояс, оздоблені золотом та діамантами. Американська преса називала його найсильнішою людиною XX століття.

1937 року в самому розквіті своєї слави він повернувся на Батьківщину.

Чимало молоді, які відвадили цьогорічний захід були вражені тим, на стільки ми вміємо класно знімати фільми. Тож, організатори обіцяють наступного року зробити Тиждень українського кіно ще масовішим та цікавішим.

Антон ЮРЧЕНКО,

голова МО «Нове покоління Кам’янщини»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100