Перша світова війна (1914-1918), яку також називають Великою війною, змінила історію й зробила світ і Україну такими, якими ми їх бачимо сьогодні. Про це йшлося на Всеукраїнській науковій конференції «Перша світова війна й Україна», яка відбулася в селищі Оршанець під Черкасами на базі Центрального музею Державної прикордонної служби України.

Головував на конференції в.о. проректора ЧНУ Василь Мойсієнко

Головував на конференції в.о. проректора ЧНУ Василь Мойсієнко

– Період, що передував війні, був часом небаченого науково-технічного та промислового розвитку, – розповів заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАНУ Олександр Реєнт. – Це був період єднання європейських народів, створення міжнародних організацій, інтеграції економік, споріднення аристократичних родів з різних країн. Такої інтеграції знов досягнуто, і то не в повній мірі, тільки в наш час. Це був період розквіту науки і технологій. Новинками автомобіле- і літакобудування цікавилися більше, ніж зараз цікавляться кінозірками. І коли розпочалася Велика війна, ніхто не міг подумати, який жахливий маховик розкручено.

Дослідники вважають, що всі наступні події й процеси, які відбувалися у ХХ столітті та відбуваються зараз, є значною мірою наслідками війни, яку по праву називають Великою. Друга світова війна, хоч і масштабніша за безпосередніми наслідками, по своїй суті стала своєрідним продовженням Першої світової.

Велика війна зруйнувала старі імперії й побудувала нові геополітичні центри, розорила та спустошила цілі країни, спричинила арешти неблагонадійних і запровадила нову, як на той час практику масового взяття заручників, породила таке явище як біженство. Величезні жертви війни стали каталізатором низки революцій у багатьох країнах.

Археологічні знахідки - предмети часів Великої війни в експозиції Центрального музею Держприкордонслужби України

Археологічні знахідки - предмети часів Великої війни в експозиції Центрального музею Держприкордонслужби України

Багато змін Велика війна внесла й в історію українського народу. Вона розділила українців між двома ворожими таборами, зробила українські землі розмінною монетою у тогочасних геополітичних розкладах, але водночас активізувала боротьбу українців за свою державу – соборну Україну.

Історія Великої війни є актуальною й нині.

– Нині ми є свідками «другого видання» ідеології «русского мира». А перше її видання стало однією з причин початку Першої світової війни, – зазначив Олександр Реєнт.

На конференцію в Оршанець прибули науковці з усієї країни

На конференцію в Оршанець прибули науковці з усієї країни


Відомий український дослідник, директор Інституту історії України НАНУ, академік НАНУ Валерій Смолій у своєму виступі зазначив, що події Великої війни повчальні й сьогодні, коли Україна переживає складний період свого розвитку. Історик закликав до обережності з аналогіями, але зазначив, що не можна не помітити певного «типологічного ряду»: війна – це завжди героїзм і романтика у пресі й трагедія та смерть тисяч людей у реальному житті. Це напруження суспільної думки й просто думок багатьох людей, які мимоволі починають бачити загрозу в польотах літаків і вибухах феєрверків.

Конференція в Оршанці стала основним науковим заходом в Україні, присвяченим 100-річчю початку Першої світової війни. Організаторами конференції виступили Інститут історії України НАНУ, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького і Центральний музей державної прикордонної служби України. В роботі наукового форуму взяли участь науковці з багатьох освітніх та наукових установ з різних регіонів нашої держави. Відбулася презентація нового фундаментального наукового видання «Велика війна 1914–1918 рр. і Україна», підготовленого колективом вчених Інституту історії України НАНУ під керівництвом Олександра Реєнта.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100