реклама

реклама

Півстоліття тому площу в центрі Черкас прикрашала пальма. Згодом на її місці встановили пам’ятник Леніну. Про це журналу “Країна” розповів черкащанин 56-річний Назар Обідзінський. Про це пише "Рідна Черкащина".

“На початку 1960-х на центральній площі Черкас, що так і називалася – Центральна, почали встановлювати пальму, – розповідає Обідзінський. – Її виносили зранку з Будинку Рад у великій діжці, вкопували у клумбу, а на ніч забирали. Так тривало все літо. Зимувала десь у тепличних умовах. Мене сфотографував біля пальми на свій ФЕД-2 батько 1961-ого – я мав тоді 3 роки. Коли показую фото знайомим, ніхто не вірить, що зроблене в Черкасах.


Пригадую, 1965-ого, коли я пішов до школи, пальми вже не було. Через два оки урочисто відкрили гранітну брилу з написом “Тут буде споруджено пам’ятник В. І. Леніну Закладено в день 50-річчя УРСР”. Минуло ще три роки, і встановили пам’ятник – 7 метрів заввишки, разом із постаментом. По краях площі висадили берези – казали, привезли їх із Ульяновська. Тоді ж площу перейменували на Леніна”.

Пам’ятник демонтували в листопаді 2008-го. Спочатку зняли верхню частину фігури. Більш як тиждень посеред майдану стояли ноги вождя пролетаріатую Площу перейменували на Соборну – так вона називалася до радянської влади, бо тут був храм святого Миколая. Три роки тому її реконструювали, встановили фонтани. Центр майдану, де стояли собор, потім пальма і пам’ятник Ленінові, досі порожній.

“Коли зараз комуністи виступають із закликами повернути Леніна на площу, як було раніше, каже: нехай. Але щоб він обов’язково стояв на пальмі, бо вона тут теж була. Маю доказ – власне фото”, – зауважує Обідзінський.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #7 Сашко 11.10.2014 21:48
Треба відновити історичну справедливість. Поверніть пальму! Чм ми не бананова республіка. Особливо, як пальма буде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Тася 28.09.2014 19:49
Комуняки,ставте Леніна,він занадто тихо пішов :lol: Проводи треба повторити з вогником.Сьогодні Харків свого красиво проводжає,вата виє...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5   28.09.2014 16:01
Обідзинський теж стояв в центрі Черкас. Фото як доказ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Mihals 28.09.2014 15:42
Треба не Леніна вертати,а комуністів на смітник історії до Леніна відправляти.Не хочуть на смітник,то в Рашу,там схоже час назад пішов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Максим Степанов 28.09.2014 13:29
Просто до слова: Свято-Миколаївський собор стояв не на нинішній Соборній площі, а на місці вул. Лазарєва - між кафе "Чешка" і входом у сквер за Будинком рад. Собор захоплював також частину самого Будинку рад і частину житлового будинку, де зараз кафе "Чашка".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Василь 28.09.2014 12:47
Чому донбас... не співає "вєрнітє дєдушку!" ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 АленаЯ 28.09.2014 03:34
Ленин посреди площади - это, конечно анахронизм, но пальма, тоже не в тему!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100