Індивідуальні теплові пункти, які міська влада встановила в 104 житлових будинках у Черкасах, дають перші результати.

ІТП запрацювали цього року наприкінці листопада, коли в місті стартував опалювальний сезон. Комунальники уже підбили перші результати роботи. Так, завдяки ІТП середня економія у цих 104 будинках склала 38%.

– Якби споживання відбувалося без автоматичного погодного регулювання, сума до оплати населенням склала б 5 млн 536 тис. 149 грн. За фактом споживання громадянам нараховано 3 млн 412 тис. 478 грн. Економія становить 2 млн 123 тис. 670 грн, або 38% – розповів міський голова Черкас Сергій Одарич.

Індивідуальні теплові пункти були встановлені в межах програми модернізації теплопостачання в Черкасах за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку. Це – останній етап проекту. Перед цим комунальники замінили понад 20 км аварійних старих труб на попередньо ізольовані, облаштували котельню, яка працює на біопаливі, а також замінили радянські котли на сучасні з меншим коефіцієнтом корисної дії.

За словами міського голови, поверхневий аналіз свідчить, що в старих будинках із червоної цегли економлять більше, аніж у панельних чи із силікатної цегли.  Хоча діапазон економії – досить широкий.

Найбільше заощадили мешканці будинку Шевченка, 355 – цілих 56% економії, зазначають у прес-службі Черкаського міськвиконкому. Найменше – Руставі, 27 – лише 12%. Окрема «аномалія» на Тараскова, 12 – там економія практично не відчутна – 2%.

– Окремо хочу підкреслити, що ІТП забезпечує економію ЛИШЕ у порівняно теплі дні, переважно на початку та в кінці опалювального сезону. Для суттєвої економії необхідно власникам квартир утеплити будинок. Тоді навіть у люті морози можна заощаджувати до 50% тепла, – зазначив міський голова.

 


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100