Золотоніське КП «Міський водоканал» має сплатити 34 тис. грн штрафу за зловживання монопольним становищем. Комунальне підприємство завинило тим, що не надто серйозно поставилося до Типового договору із юридичними особами на вивезення сміття.


Золотоніський «Водоканал» – комунальне підприємство, яке займається не тільки водопостачанням і водовідведенням. Воно виграло конкурси на надання в місті низки інших комунальних послуг.

Примітно, що в попередні роки Черкаське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України вже штрафувало «Водоканал» за аналогічні порушення, але тоді йшлося про Типовий договір із фізичними особами.

Наразі золотоніське підприємство допустило досить типову для обласних КП помилку: підредагувало затверджений Урядом Типовий договір відповідно до місцевих реалій. У результаті вийшло, що для юридичних осіб у договорі не передбачили права на:

- внесення за погодженням з виконавцем у цей договір змін, що впливають на розмір плати за послуги;

- зменшення розміру плати за послуги в разі недотримання графіка вивезення відходів;

- несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів сім'ї на підставі письмової заяви і документи, що підтверджує його відсутність – довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби чи відбування покарання.

Зазначене порушення підприємство не визнає. Воно наполягає, що від внесення змін у договір ніхто не постраждав. Крім того, доки не з’ясувалося, що штраф відносно невеликий, у Золотоноші припускали, що дії Антимонопольного комітету спрямовані на те, щоб «поставити підприємство на коліна», а то й витіснити його з ринку комунальних послуг міста.

Під час сьогоднішнього засідання адміністративної колегії обласного тервідділення АМК України директор підприємства Сергій Кузнєцов зазначив, що працівники Антимонопольного комітету могли б спочатку роз’яснити вимоги законодавства до договорів зі споживачами, тим більше, що рішення щодо золотоніського КП – уже п’яте аналогічне рішення в області.

– Чому ви як державний орган не виступили ініціатором наведення порядку? Вас влаштовує, щоб вам сплачували штрафи, і тільки після цього усували порушення, – заявив пан Кузнєцов.

У свою чергу, голова тервідділення АМК Олександр Гладський зазначив, що його працівники просто виконують покладені на них законодавством України обов’язки. Він нагадав, що за відхилення від Типового договору золотоніський «Водоканал» штрафують не вперше, та зазначив, що в тервідділенні АМК завжди готові відповідати на будь-які запитання, які виникають у підприємств-монополістів.

За результатами розгляду справи «Водоканал» було зобов’язано привести договори про надання послуг по вивезенню твердих побутових відходів у відповідність до вимог Типового договору.

реклама

Коментарі  

 
-2 #2 мешканець 16.04.2015 08:24
монополія по всій Україні.Також і в Золотоноші. З’їли всіх і тепер роблять що хочуть. Немає конкуренції.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Керівник підприємства 15.04.2015 19:04
Дійсно, Антимонопольний комітет в першу чергу мав би роз'яснювати вимоги чинного законодавства, а не підловлювати підприємства на дрібних порушеннях, які потім штучно перетворювати в так зване зловживання монопольним становищем та створювати видимість начебто боротьби з монополістами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100