реклама

реклама

telik1 12 липня в столичному Музеї Івана Гончара відкрилася ювілейна виставка витинанок скульптора та художника Миколи Теліженка "Коло Миколи". У березні митцю виповнилося 60 років. До його ювілею велика виставка спершу відбулась у Черкасах, де він мешкає і працює з 1979 року.

У Музеї Івана Гончара публіці представили 80 творів художника. Подивитися роботи Теліженка прийшли Катерина Ющенко, театральний режисер Сергій Проскурня, поет Павло Вольвач. Про це повідомляє «Газета по-українськи».

"Над однією витинанкою працюю буває один день, буває тиждень. Багатофігурні композиції вимагають філігранності. Може бути складний сюжет, тобто рецепту немає. Одну витинанку вирізаєш — не закінчив. Оці всі відходи, нарізки — для мене це золото. Я глянув на підлогу, а вони вже самі склалися в картинку. Наприклад, гарний коник. Спішиш попередню роботу закінчити і почати нову", - розповів художник.

"Спочатку я працював по дереву. Вирізав більше ста "древ життя". Потім мені захотілося якось вдосконалювати власні роботи. Перейшов від симетричної до асиметричної витинанки, працював ножицями і загостреним скальпелем. В тематиці робіт для мене головне Україна. Чи це будуть легенди, думи, чи козацька тематика, Україна в серці назавжди. Нехай буде навіть оголена жінка, але вона буде українська. Іноді ескізи роблю на сірниковій коробці, сидячи в тролейбусі або маршрутці. Бо немає під рукою паперу. А потім переношу їх на кольоровий папір", - сказав Микола Теліженко.

Напередодні відкриття київської виставки помер чоловік доньки Миколи Теліженка (на фото крайня ліворуч - Леся Теліженко)

Напередодні відкриття київської виставки помер чоловік доньки Миколи Теліженка (на фото крайня ліворуч - Леся Теліженко)

Микола Теліженко народився 16 березня 1951 р. у місті Звенигородка Черкаської області. 1978-го закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Член Національної спілки художників, має звання заслуженого художника. Художник є автором прапора Черкас, гербів Черкащини та деяких районів області.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 ЯR 14.07.2011 10:47
Шкода, що Руслан не дожив до цього дня... Досі не віриться!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100