реклама

реклама

Найкращим символом міста історики вважають козака, а митці – чайку. Новатори пропонують полуницю.

Символ, за яким Черкаси мають упізнавати не лише в Україні, а й за кордоном, історики, представники мистецьких кіл, влади та громадськості обговорювали під  час «круглого столу» «Козак, чайка, полуниця… що є символом Черкас?».

історик Масненко: Перш ніж вести мову про символ, варто повернутися до офіційного герба

історик Масненко: Перш ніж вести мову про символ, варто повернутися до офіційного герба

На переконання доктора історичних наук, професора Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Віталія  Масненка, найбільше відповідає історичним традиціям зображення козака на коні. Саме таким був герб Черкас, затверджений у 1791 році.

- Слід враховувати, що будь-який символ повинен відповідати важливим вимогам. По-перше, відповідати традиціям міста, по-друге, не бути двозначним чи кількозначним. Тобто, лише одне трактування має вкладатися у цей символ. По-третє, звісно, потрібні суто піарні речі: упізнаваність, відсутність збігів із символікою інших населених пунктів. Перш ніж вести мову про символ, варто повернутися до офіційного герба. Він не відповідає тим вимогам, котрі склалися історично. Те, що ми зараз маємо на гербі, – козака з мушкетом – то дещо видозмінений символ війська запорізького. Але ж нам потрібно інакше ставити акценти. Першість має бути за Черкасами. З наданням Магдебурзького права Черкаси мали герб, де був зображений вершник зі списом. Але в межах Російської імперії, яка не вітала і українську справу, і визвольні рухи, козак був прибраний з коня, тож нині ми маємо рештки від попередньої символіки. Тому якщо говорити про символіку Черкас, варто брати не нинішній герб, а давнє зображення – козака зі списом, - каже Віталій Масненко.

видавці Прилуцькі, автори альбому «Черкаси у призмі часу», кажуть: якщо буде обговорення серед людей, громадськість, імовірніше, обере чайку. Саме вона передає  образ Черкас як міста відпочинку й туризму

видавці Прилуцькі, автори альбому «Черкаси у призмі часу», кажуть: якщо буде обговорення серед людей, громадськість, імовірніше, обере чайку. Саме вона передає образ Черкас як міста відпочинку й туризму

Чайка ж, на думку історика Масненка, теж має свої традиції, однак трактується неоднозначно. З одного боку, це символ вільного лету, а з іншого – самотності й туги.

- У фольклорі чайка пов’язується з тужінням, з негативними емоціями. Це і вдова, і Україна, котру порівнюють із чайкою при дорозі. Тому, це двозначний символ, - коментує пан Віталій. – Щодо полуниці, то це узагалі штучний елемент. Можливо, це подобається у зв’язку зі святами полуниці, котрі проводяться у місті. Однак не слід забувати, що саме по собі поняття полуниці, чи то пак, полунички трактується вже з іншим підтекстом. І боюся, нас можуть не так зрозуміти. Звісно, це засвідчить про хороше почуття гумору, однак щоб ми не мали дещо кумедного вигляду.

Кілька варіантів герба міста Черкаси представив присутнім голова черкаського обласного геральдичного товариства Олег Толкушин. У радянські часи його видозмінювали не раз. Однак, за словами  пана Олега, зараз населені пункти відновлюють старі герби, отримані з наданням Магдебурзького права. Бо часто це єдине, що залишилося містам від давніх часів

Кілька варіантів герба міста Черкаси представив присутнім голова черкаського обласного геральдичного товариства Олег Толкушин. У радянські часи його видозмінювали не раз. Однак, за словами пана Олега, зараз населені пункти відновлюють старі герби, отримані з наданням Магдебурзького права. Бо часто це єдине, що залишилося містам від давніх часів

Своє бачення чайки як символу Черкас у людей, котрі й створили це зображення – колишнього начальника обласної Державтоінспекції Едуарда Сологуба та художника Юрія Озерана. З ініціативи пана Едуарда, для кожного району було розроблено знак-символ, котрий наносився на комунальні автомобілі.

Символ "Чайка" створили свого часу керівник обласного ДАІ Едуард Сологуб (стоїть) та художник Юрій Озеран (праворуч)

Символ "Чайка" створили свого часу керівник обласного ДАІ Едуард Сологуб (стоїть) та художник Юрій Озеран (праворуч)

- Ми хотіли розробити таку символіку, щоб людина глянула і запам’ятала, - розповідає він. – У той час розлилось черкаське «море», і з’явилося дуже багато чайок. От виникла така ідея, що мабуть, найближче всього до Черкас – це чайка.

Художник Юрій Озеран, котрий малював усі символи, розповідає: вибирав із кількох варіантів чайок, шукаючи ту, що проста у виконанні і водночас художньо довершена.

Та сама чайка над хвилями - ретро-символ Черкас

Та сама чайка над хвилями - ретро-символ Черкас

- Я зовсім не пов’язую чайку з тугою, - виступила на захист цього символу заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Кайдалова. – Я пригадую радянські часи, коли дуже багато доводилося їздити по роботі. І в ті міста, з якими було річкове сполучення, ми ніколи не їздили потягом. Пам’ятаю, які це були шикарні подорожі! Звісно, ми ідеалізуємо те, що пов’язано з молодістю, але чайка для мене – то лише приємні емоції. І з полуницею її навіть порівнювати не можна.

музейник Кайдалова: Символи Черкас і районів, запроваджені у радянський час, - унікальне явище, яким захоплювались гості області

музейник Кайдалова: Символи Черкас і районів, запроваджені у радянський час, - унікальне явище, яким захоплювались гості області

Утім, на думку начальника відділу дизайну навколишнього середовища і реклами Черкаського міськвиконкому Оксани Поліщук, полуниця також викликає в людей не менш приємні емоції та спогади.

-  Полуниця може існувати як бренд туристичного міста, з нею в багатьох пов’язані приємні спогади.  Усі пам’ятають, що в радянські часи на Черкащині були великі врожаї полуниці, її возили на Москву великими партіями. Тому історично Черкаси вже можна асоціювати з полуницею як Херсон з кавунами чи Миколаїв із помідорами. Також полуниця викликає приємні емоції, бо вона дуже смачна, ми згадуємо дитинство, коли ласували цією ягодою. А оскільки ми хочемо, щоб до нас приїжджали туристи, сім’ї з дітьми, то це теж має своє значення. І, нарешті, полуниця, котра має форму серця, асоціюється з коханням, сердечністю жителів, щирістю, - вважає пані Оксана.

представник мерії Поліщук: Полуниця, котра має форму серця, асоціюється з коханням, сердечністю жителів

представник мерії Поліщук: Полуниця, котра має форму серця, асоціюється з коханням, сердечністю жителів

Загалом же, на її думку, перш ніж вести мову про бренд, варто визначитися, що саме місто хоче отримати від нього. Чи то викликати гордість у самих його жителів, чи просувати місто як туристичний центр. Але для будь-якого бренду головне, щоб він був упізнаваний, доступний, асоціативним.

Саме таким – легким, чітким і впізнаваним  відомий черкаський скульптор Владислав Димйон вважає чайку.

- Треба звертатися до того символу, який матиме перспективу. Чайка має перспективу. Це місто відпочинку, розвитку туризму. Чайка має дуже гарний вигляд, вона врізається у пам’ять. Картинка дуже лаконічна й довершена. І важливо, що вона прижилася в Черкасах. Тому я більше схиляюся до чайки, - зауважує митець.

скульптор Димйон: Чайка має перспективу

скульптор Димйон: Чайка має перспективу

Однак, на його думку, полуниця також має право на існування. Адже, не маючи якоїсь знакової пам’яті минулого, цей символ має потенціал молодості та життя.

- У мене полуниця асоціюється з дитиною, - зауважує пан Димйон. – На жаль, ми на сьогоднішній день настільки опустилися в багатьох аспектах, що вже бачимо в полуниці лише еротику, та й то з негативним підтекстом.

Орієнтуватися на 16-літніх підлітків, обираючи бренд для Черкас, запропонувала радник міського голови Світлана Неухацька. Адже бренд потрібен насамперед аби приваблювати туристів і поповнювати міський бюджет. А оскільки в цьому напрямку місто ще років 10 розвиватиметься, то якраз підлітки – то і є ті майбутні туристи. Тож потрібно думати, що б таке намалювати, аби зацікавити саме їх.

Загалом же серед пропозицій були і об’єднати всі три символи в один, і розробити конкретні бренди-зображення для їхнього подальшого розгляду, і винести цю тему на обговорення жителів міста.  Врахувати думку черкасців вважає за потрібне й ініціатор заходу депутат міської ради, голова громадської організації «Рідне місто Черкаси» Сергій Отрешко.

депутат Отрешко: Найкращим символом, із яким можуть асоціюватися Черкаси, є чайка над хвилями

депутат Отрешко: Найкращим символом, із яким можуть асоціюватися Черкаси, є чайка над хвилями

-  Герб завжди залишиться гербом, і це предмет гордості жителів міста. Але коли ми ведемо мову про символ, то в першу чергу прагнемо до того, щоб запропонувати наше місто туристам як найкраще для відпочинку. Тому символ має бути таким, який би приносив місту інвестиції. Звісно ж, аби знати, які асоціації викликають ті чи інші зображення, потрібно врахувати думку жителів Черкас, - підсумував пан Сергій.

На думку самого депутата, найкращим символом, із яким можуть асоціюватися Черкаси, є чайка над хвилями. Це той бренд, котрий поруч із офіційним гербом може представляти місто. Ця пропозиція отримала чималу підтримку серед учасників зібрання. Утім, у кожного – своя думка.

Лялькарка і доцент Черкаського національного університету Ніна Зражевська на обговорення прийшла не з порожніми руками. І хоч її Маркіз ніяк не пов’язаний із символікою Черкас, та все ж засвідчує: якщо потрібно, бренд міста може бути втілений і в ляльці. Принаймні Ніна Іванівна готова зробити козака чи то з чайкою, чи з полуницею. А загалом же вона переконана: варто виробити візуальне зображення всіх запропонованих символів і за допомогою соціологічного опитування дізнатися думку громадськості

Лялькарка і доцент Черкаського національного університету Ніна Зражевська на обговорення прийшла не з порожніми руками. І хоч її Маркіз ніяк не пов’язаний із символікою Черкас, та все ж засвідчує: якщо потрібно, бренд міста може бути втілений і в ляльці. Принаймні Ніна Іванівна готова зробити козака чи то з чайкою, чи з полуницею. А загалом же вона переконана: варто виробити візуальне зображення всіх запропонованих символів і за допомогою соціологічного опитування дізнатися думку громадськості

реклама

Коментарі  

 
0 #9 Сусід 03.01.2012 17:56
Козак беззаперечно. Плюс кольори: червоний і блакитний (як при Союзі), тому що середнє Подніпров'я завжди пишалось цими кольорами( "дай мені лєнту червону - правду скажу тобі я. А як не маєш червону, то дай мені голубу: милий тебе покидає, милий кохає другу"). А ця частина України носила ще назву Великої України. Зрештою в 1947 році зважаючи саме на це був прийнятий прапор УРСР в тому вигляді, який ми ще застали. Тож такий собі козак стріляючий в американського білоголового орла)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 ЮРИЙ 26.07.2011 13:08
ДОРОГИЕ ЧЕРКАСЦЫ. ДО ТЕХ ПОР, ПОКА НЕ БУДЕТ НАУЧНОЙ И НЕКОНЪЮНКТУРНОЙ ИСТОРИИ НАШЕГО ГОРОДА. ПОКА МЫ БУДЕМ ПРОГЛАТЫВАТЬ ФАЛЬШИВУЮ МИНУВШИНУ И ИГНОРИРОВАТЬ ЯВНЫЕ И НЕУДОБОВАРИМЫ ФАКТЫ - ДО ТЕХ ПОР МЫ БУДЕМ ПРИДУМЫВАТЬ, А НЕ ЗНАТЬ ПРОШЛОЕ НАШЕГО ГОРОДА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 Глузд 20.07.2011 00:10
Цитую Андрій:
Давайте ще грушу туди втулимо і яблук та бананів - що вийде з того?

Можна втулити два яблука і банан - бренд вийде супер: якраз той самий рівень, що й полуниця.
Та й чайка зайве - більше морський символ. А от козак - те, що треба. Навіщо придумувати нове. Черкащина - батьківщина козацтва, цього й потрібно придержуватись. А то на "клубнічку" потягло. Бордель-сіті буде...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Крук 19.07.2011 09:00
Полуниця асоціюється якраз із коханням, напевно, єдиним конкурентним товаром Черкас - дівчатами. І я не розумію тих людей, які хочуть зробити її символом міста, добре хоч, знавці-імітатори геральдики не запропонували намалювати її на фоні двох перехрещених фалічних символів, як, наприклад, огірків.
"Вот, милок, клубнички тебе привезла… Целых 6 дисков!"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 Сумний 19.07.2011 08:52
Одарич назавжди залишиться в памяті в Черкащан - мало мавп, давайте ще й полуничку! Є столиця баскетболу, буде ще й столиця сексуальних втіх! Давайте ще й зайчика з рожевими вушками... жахіття якесь... Ну а Отрешко - молодець, у нас що у місті саме це питання є найбільш проблемним? Куди котимося, панове...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 NazarStodola 19.07.2011 08:27
Отак і залишимось обеззелененим, бездоріжним, засміченим містом. Але - з БРЕНДОМ! Збрендіти можна...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 лола 18.07.2011 23:49
нина жжот
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Андрій 18.07.2011 17:22
Яка полуниця? До чого вона тут? Брєд рябої кобили. Давайте ще грушу туди втулимо і яблук та бананів - що вийде з того? Козак і Кінь то в самий раз, тільки коня треба добротного намалювати, а то начебто кінь донкіхота:))), можна і чайку, але в такоу разі це акцент на наше Дніпро, а що в нас зараз по Дніпру ходить, хіба що тільки й чайки курликають, ні ракет не має, ні катерів, берега Дніпра грязні, все повинно працювати в комплексі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 юр к-о 18.07.2011 16:48
клюбнычка ? Ги
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100