реклама

реклама

До редакції «Прочерку» звернулись читачі, котрі поскаржились на занадто складну процедуру купівлі доларів та іншої валюти. Крім того, що зараз апріорі проблематично знайти потрібну валюту, у банках, де все таки вона є, встановлюються умови, через які клієнти втрачають свої гроші.


Так, один із читачів «Прочерку» розповідає:

– Пішов в один банк – там доларів немає, пішов в інший – там кажуть, що валюта є, але лише для тих, хто хоче в цьому ж банку покласти її на депозит. Пішов у третій, там кажуть: «Можна придбати лише суму, яка в еквіваленті не перевищує 3000 грн», а це зараз трохи більше сотні доларів. Та ще й гроші деруть: на пенсійний фонд – 20 грн, на страховку – 30 грн. А варіантів немає, щоб обрати інший банк, бо там просто немає валюти.

А більше всього людей дивує вимога мати при собі під час покупки валюти ідентифікаційний код та «ділитися» ним з працівниками банку.

Щоб з’ясувати, чи займаються банки самоуправством, чи діють згідно з законом, звертаємось до прес-служби Управління Національного банку України в Черкаській області.

«Складна ситуація з валютою в нашій країні зрозуміла. Однак банки, які мають готівкову валюту, зобов’язані її продавати. Наразі ми не маємо права здійснювати перевірки та контролювати банки, немає таких повноважень. Із приводу ліміту на придбання валюти, то він установлений Нацбанком і складає в еквіваленті 3000 грн у межах однієї банківської установи. При купівлі доларів, євро чи іншої валюти збір до пенсійного фонду складає 0,5% від суми в гривнях, а тому люди мають це враховувати, – пояснюють у прес-службі.

Про обов’язкове страхування, за яке деякі банки мають з кожного покупця по 30 грн, у Нацбанку говорять:

– За моральними нормами це некоректно, але банки мають право запропонувати клієнту таку послугу, а чи погоджуватися на це, чи ні – це вже на вибір клієнта.

Дивуються представники Нацбанку й тому, що деякі фінансові установи під час продажу валюти вимагають у покупців ідентифікаційний код. За їхніми словами, цей документ можна вимагати при здійсненні валютно-обмінної операції для ідентифікації особи в разі, коли виникає сумнів стосовно того, що особа виступає не від власного імені.

Крім того, ідентифікація клієнта проводиться у випадках здійснення фінансових операцій з готівкою без відкриття рахунку на суму, що дорівнює або перевищує 150 000 грн.

Усім тим, хто зіткнувся із самоуправством у фінансових установах, у прес-службі радять звертатися за номером «лінії довіри» Національного банку України: (044) 230-19-60 (вартість дзвінка згідно з тарифами оператора зв’язку).

реклама

Коментарі  

 
+6 #6 Зоя 10.07.2015 12:11
Хочу обратить внимание что комиссия до пенсионого фонда составляет 2 % а не 0,5% и страховку берут не все банки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #5   09.07.2015 19:54
Доріг і театру вже немає. А скоро не буде ні банків, ні валюти, ні країни. Залишишиться одно сплошноє телєвіденіє. І виконкомівські цирки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #4 Serg 09.07.2015 18:58
Наче діти. Забули, де знаходиться Будинок Торгівлі? Він ще працює.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 мойша 09.07.2015 18:48
Цитую Марія:
Як купити? Дуже легко! Набираєте: купить долари на чорному ринку у Черкасах, шукаєте гривнячки... і долари у вас у кармані!

Но в некоторых случаях франклин оказывается календариком или методом манипуляций в кармане недостает энной суммы: банк это банк, а менялы - это менялы!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+27 #2 Марія 09.07.2015 17:04
Як купити? Дуже легко! Набираєте: купить долари на чорному ринку у Черкасах, шукаєте гривнячки... і долари у вас у кармані!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+35 #1 Микола 09.07.2015 17:01
Долари банків перекотилися на чорний ринок. Міняйлам добре і працівникам банку тоже - це в основному завідуючі(підза робіток не лишній).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100