реклама

реклама

За вибухом, який призвів до загибелі однієї людини і тяжкого травмування двох, стоїть довга історія, пов’язана з конфліктом майнових і земельних інтересів у селі Лящівка Чорнобаївського району.

Місце біля будинку Скрипок, де 29 жовтня стався вибух

Місце біля будинку Скрипок, де 29 жовтня стався вибух


Постраждалим Федору і Ніні Скрипці тривалий час погрожували, а Федора Скрипку – навіть побили. Про це заявив син постраждалих Сергій Скрипка, який провів учора прес-конференцію в Черкасах у приміщенні «Самооборони Майдану».

Нагадаємо, 29 жовтня в Лящівці неодноразово судимий житель села кинув два предмети, схожі на гранати, у місцевих підприємців – чоловіка і дружину, які сідали в свою машину поблизу власного помешкання. Вибухнув один із пристроїв. Унаслідок вибуху подружжя доправлено до лікарні, де вони зараз перебувають у тяжкому стані, а нападник загинув.

– Зараз у ЗМІ поширюється думка, що все це сталося через стосунки між кидачем гранати Володимиром Рудиком і моїми батьками. Це не так! – наголосив під час прес-конференції Сергій Скрипка.

Сергій Скрипка (праворуч) із адвокатом агрофірми Михайлом Новіковим

Сергій Скрипка (праворуч) із адвокатом агрофірми Михайлом Новіковим


За його словами, ще у 2010 році в селі стали поширювати листівку, в якій низка осіб повідомила, що за підтримки Лебединського насіннєвого заводу об’єдналася для того, щоб зробити Лящівку кращою. Відтоді, як твердить Сергій Скрипка, розпочалися «рейдерські атаки» на агрофірму «Лящівка» і на її керівників Федора та Ніну Скрипку. У 2012 році голова села Антоніна Карасовська «під патронатом тодішнього губернатора Сергія Тулуба» та силових структур області нібито почала агітувати жителів села проти подружжя Скрипок. Як твердить Сергій Скрипка, Антоніна Іванівна казала жителям села, що Федора Федоровича і Ніну Василівну мають «закувати в кайдани і забрати». Таким чином пані Карасовська «виконувала те, що їй доручили замовники».

У травні 2014 року, також нібито під керівництвом Антоніни Карасовської, відбувся напад на домоволодіння Скрипок. Розпочалося блокування ферми. А фінансував це, за словами Сергія Скрипки, керівник господарства «Лящівська нива» В’ячеслав Джулай, який хотів «забрати у Скрипки землю».

Згодом відбувся акт вандалізму – в червні на цвинтарі було знищено пам’ятники батькам Федора Федоровича. За словами Сергія Скрипки, кидач гранати Володимир Рудик не приховував, що акт вандалізму скоїв він. Ще тоді Рудик нібито погрожував убити Федора Скрипку.

Відтак, як твердить Сергій Федорович, відбулося кілька епізодів нападу на контору агрофірми «Лящівка», під час яких захоплювали людей, нищили документи. У жовтні 2014 року відбувся збройний напад із застосуванням автоматів, який очолювала людина, котра представилася Володимиром Мартинюком. Усього нападників було семеро, з них шестеро – в масках, а Мартинюк – без маски. У Скрипки вимагали «повернути селу дитячий садок», котрий не працює.

Але, на думку Сергія, який у момент нападу «був далеко від села», це був тільки привід. Батькові сказали, щоб він дав грошей. Його погрожували вбити й у холодну погоду (було 11 жовтня) обливали водою. Гроші (10 тисяч доларів, тобто 130 тисяч гривень) було передано, Федора Федоровича відпустили. Тільки тоді приїхала міліцейська опергрупа – молоді хлопець і дівчина.

Після цього нападу, за словами пана Скрипки, відбулася серія підпалів майна агрофірми і нові погрози.

– Зараз пишуть, що у мого батька були якісь майнові зобов’язання перед кидачем гранати Володимиром Рудиком. Насправді з 2009 року таких зобов’язань не було, – переконує Сергій Скрипка.

На його переконання, кидаючи гранату в батьків, Рудик виконував замовлення певних осіб. Рудика, якого раніше побили, нібито переконали, що це було зроблено за наказом Федора Скрипки.

Присутні на прес-конференції заступник начальника слідчого управління УМВС України в області Дмитро Гусаченко та начальник Чорнобаївського райвідділу міліції Сергій Власенко наголосили, що за всіма викладеними фактами було порушено кримінальні провадження, проведено великий об’єм роботи, допитано велику кількість людей.

– На жаль, не всі злочини у нас розкриваються, – зазначив пан Гусаченко. – Щодо п’яти епізодів підпалу скирт... Ніхто не заперечує, що до цього може бути причетна Карасовська. Так, у них у селі є конфлікт.

Що ж до нападу на Федора Скрипку 11 жовтня 2014 року, то ця подія справді мала місце. Невідомі особи завдали громадянинові Скрипці тілесних ушкоджень. За фактом побиття було порушено кримінальне провадження, але в заяві тоді не було жодного слова про вимагання грошей.

– Факт, що 6 годин тривали тортури, тоді не був установлений. Проходить місяць. У грудні 2014 року з’являється заява, що вимагали грошей, і потерпіла сторона передала 10 тисяч доларів... Вся ця версія з’явилася аж через місяць. Відповідно, з’явилися трохи інші покази свідків. Суперечностей по справі дуже багато, – підсумовує Дмитро Гусаченко.

реклама

Коментарі  

 
-4 #24 Олександр 19.07.2016 18:16
Цитую Oles:
А мені казали люди, що хоронили кидача гранати усім селом. і понесли через майже все село труну з його тілом. Чи це правда?

Цитую Oles:
А мені казали люди, що хоронили кидача гранати усім селом. і понесли через майже все село труну з його тілом. Чи це правда?

Правда бо сам ніс з товаришами.Подивіться Причини Лящівської трагедії і Небесний ювілей . В ютубі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #23 Тоня 08.11.2015 21:39
Для оцінки діяльності голови Лящівської сільської ради Карасовської А.І. зверніть увагу на факти викладені у листі прокуратури Чорнобаївського району № (25-16) 1830 вих 2 від 21.08.2012 р.: «згідно зібраних матеріалів перевірки встановлено, що Карасовська А.І., перебуваючи на посаді голови Лящівської сільської ради, являючись службовою особою в 2011 році, умисно, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам держави, в порушення вимог ДБН Д. 1.1-1.2000 завищила вартість робіт при виконанні капітального ремонту покрівлі Лящівського сільського будинку культури по підряднику ФОП Савченко В.І. на суму 22 644, 92 грн. та по підрядній організації ТОВ «Портал-КЖ-Буд» на суму 57 161, 71 грн. Також встановлено, що службові особи ЛящІвської сільської ради в порушення вимогам Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 154 від 23.09.2003 привласнили вторинні будівельні матеріали на суму 10 397, 40 грн.».
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #22 Марина 08.11.2015 19:55
По комментарях видно , хто захищає дії Скропок, то їхні прибічники . Якщо ВОНИ для тих прихильників золоті люди і приклад для всіх , то такою б смертю та ваша Пані Скрипка б не померла , а жила б спокійно до самої старості . Але ж ні, ій подобалось колотити все село . Вона така "хороша", шо залишила людей без води , забрали землі за копійки в людей . І ці люди приклад для людей ?? Гидко читати коментарі від вас , прибічників Скрипок! І до чого тут Карасовська, що ви іі гряззю поливаєте?? Вона єдина з усіх голів за всю історію села , яка зробила багато для відродження села , культури , чесна і порядна людина . Бореться з усіх сил за справедливість . А хтось ще сміє іі в чомусь звинувачувати ?? Історія з Скрипками має стати прикладом для багатьох інших людей , що за кожний вчинок , людина отримує від Бога по заслузі !!! І перш ніж зробити якесь зло і підлість - задумайтесь!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #21 Максим 08.11.2015 19:06
Як би то гірко не звучало, але Бог розсудив. І може прихильникам правління Скрипок, їхнім с....лизам, які нагрівались і наживались разом з ними, вони були чудовими роботодавцями, адже надали їм можливість і квартири своїм дітям покупити і вивчити їх. А всі інші, як раби, просто пахали на них за копійки, бо не мали іншого варіанту. Тепер я дуже сподіваюсь, що буде варіант кращий! За то і погиб Пан Рудик.
А Карасовська просто поважна людина, розумна і справедлива! Достойна того ордену, що їй вручили. І скільки вона зробила для села, любо тепер подивитися, не зважаючи на ті всі суди, якими її Скрипки хотіли знищити, вона встигала все. І ще зробить не мало! Нехай Пані Ніна спочиває з миром, як бабуся і мама вона може й була чудова, а як керівник, то правління її закінчилось. Співчуваю рідним і її колективу.
Слава Україні! Слава людям які гинуть за правду.
Антоніна Іванівна, ми віримо в Вас!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #20 Надія 08.11.2015 16:41
Не розумію чому Скрипки комусь щось повинні були дати і зробити. Якщо хочите щось мати досягніть самі а не чекайти що хтось Вам повинен дати. Зупиніться люди бо не знайте що завтра на Вас и на Вашіх дітей чекае. Скільки заздрощів та ненавесті в вас, я не знаю як Вам не страшно жити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #19 Правда 08.11.2015 15:02
А К.... С...!!! Ви ще почуєте скоро про неї !!!! Вот хто Тиран!!! Ви сліпі і ті обіцянки які вона вам дає то все брехня!!! Самі скоро переконаєтесь!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #18 Правда 08.11.2015 14:59
А ви Оксана наведіть хоть один приклад як знущались над людьми!!! ........................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #17 олег 08.11.2015 12:26
Обдерли людей і знущалися як могли
Тирани які получали насолоду від приниження людей от хто такі скрипки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 Надія 08.11.2015 12:12
.... люди. Заздрощі перетворили Вас у зомбі. Краще як би та їстота підірвала себе по дорозі до Скріпок і не наробила сільки горя людям. Тількі нікчемні та нездалі істоти які в цьому житті нічого не досягли може так радіти над горем людей і не мати в собі нічого святого. Це страшно в якому часі і серед яких істот ми живимо і ростутьнаші діти. Таке враження склалосся що ця Красовська все це і пише.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #15 оксана 08.11.2015 12:02
Назвіть хоч одне прізвище кому скрипки платили за навчання.і за все інше ви прийідьте у село на зустріч з людьми чи хоч один вийде і скаже шо йому скрипки допомгли та жодного не буде
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100