реклама

реклама

Черкаські письменниці-сестри Світлана Горбань і Наталя Лапіна представили на суд читачів свою нову книжку – «Роман з містом». Наразі авторки, які отримали за свою роботу ІІ премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова – 2015», проводять серію презентацій свого роману про романтичне українське місто – Львів.

Наталя Лапіна та Світлана Горбань (справа наліво) з працівницями черкаського магазину «Книжковий клуб», де проходила презентація їхнього роману

Наталя Лапіна та Світлана Горбань (справа наліво) з працівницями черкаського магазину «Книжковий клуб», де проходила презентація їхнього роману

Сестри народилися на Сахаліні, але в юності переїхали в Україну – на батьківщину предків. Тут закінчили Черкаський національний університет, вивчили українську мову й узялися за літературну працю. Були лауреатами та дипломантами престижних літературних конкурсів. Наразі обидві сестри зосередилися на написанні прозових творів. Світлана Горбань також викладає у православній недільній школі.

– Наші романи – дуже різні за жанром. Серед шести книжок є й детектив, і фентезі, й твори про сучасність, – розповідає пані Світлана. – Але кожна книжка пройшла через наші серця. Іноді читачі кажуть, що, дочитавши наш роман до кінця, плачуть. Зізнаюся: я й сама, коли пишу, іноді не можу втримати сліз...

За словами Світлани Петрівни, сестри не обмежуються тільки великими за обсягом творами. Кожна із них окремо пише й маленькі оповідання, і вірші, й казки. Та працювати вдвох письменницям подобається найбільше.

– Іноді ідея виникає в сестри, вона робить певні начерки, а тоді приєднуюся я. А іноді – навпаки, ідеї тривалий час не дають спати мені, а Наталя допомагає, – розповідає про секрети роботи в парі Світлана Горбань. – Кожна книжка пишеться по-своєму. Буває, заздалегідь вигадуємо сюжет, а буває, розпочинаючи твір, не знаємо, чим він закінчиться. Саме так вийшло з «Романом з містом» – його закінчення зовсім не те, що ми планували. Як писав Фелікс Крівін, дуже часто герої поводяться не так, як хоче автор. У таких випадках мусиш пристосовуватися до героїв, бо інакше роман буде не логічним, не життєвим. Іноді пишемо з початку до кінця, іноді... з середини. Попередній роман виник із оповідання. Я прокинулася вночі з ідеєю – й одразу сіла писати. А потім Наталя прочитала оповідання і сказала, що до нього можна дописати початок і кінець. У результаті в нас народився роман «Надія: сплутані пазли».

Свої твори черкаські письменниці жіночою прозою не вважають. За їхніми словами, дуже багато «несподівано схвальних» відгуків про їхні роботи надходить і від чоловіків.

– Отже, ні, не жіночий роман. Просто роман! – підсумовує Світлана Горбань.

реклама

Коментарі  

 
-1 #5 Павлінка 20.12.2015 23:46
Звісно, відомі письменниці. Ви їхній сайт подивіться. Лауреатки міжнародного конкурсу "Коронація слова", номінантки "Книги року Бі-бі-сі" тощо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #4 Я черкащанин 17.12.2015 18:54
Комусь і Шевченко не дуже відомий.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3   17.12.2015 15:52
Нажаль, з безлічі черкаських поетів, відомий тільки один.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Гека Чепе 17.12.2015 14:48
Помню раньше в кінці книжки писали, скільки год афтар її "рожав". А у цих відомих письменниць як написано - 2015 січень, 2015 лютий...?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Бібліограф 17.12.2015 14:24
Нарешті в Черкасах з'явилися, судячи із заголовка, відомі письменниці. А то все невідомі та невідомі...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100