Презентація нових творів відомої черкаської письменниці, неодноразової лауреатки конкурсу «Коронація слова» Світлани Варенич-Горбань, – роману «Це все, що я хотіла сказати про кохання» і оповідання «Небезпечна гра у шашки» – відбулася в середу у черкаській бібліотеці імені Лесі Українки в рамках літньої акції «Під парасолькою».

Горбань

 

Письменниця розповіла, що на роман її надихнула скульптура в Словенії, присвячена дітям, які не з’явилися на світ через те, що мати зробила аборт. Скульптура називається «Ненародженим дітям». Цей витвір мистецтва настільки надихнув Світлану Петрівну, що вона навіть хотіла, щоб скульптура була на обкладинці книги, але виникли складнощі з авторськими правами. Як альтернативу у видавництві їй запропонували роботу художника, котрий презентував своє бачення того, що відбувається у романі, й авторка вирішила обрати саме цей варіант.

Горбань2

– Чому жінки жінки себе знецінюють? – ставить перед собою і читачами питання авторка.

І дає на нього відповідь:

– Деякі трагічні події в історії нашої держави забрали життя чималої кількості чоловіків, тому вони стали на вагу золота, і жінки почали більше догоджати у всьому, щоб утримати їх поруч з собою. І хоч ситуація у містах вже покращується і жінки потроху перестають себе знецінювати, у селах у цьому плані все незмінно.

Ідею оповідання «Небезпечна гра у шашки» авторка виношувала досить довго, але чогось не вистачало «для того, щоб вона стала повноцінною». Все змінила одна зустріч з чоловіком, який, дізнавшись, що Світлана Петрівна їде до Львова, попросив «привезти клунок книг», пообіцявши, що особисто їх забере. Чоловік не збрехав і вчасно прибув до потяга, допомігши письменниці з речами й поділившись своїм захопленням шашками, чим доповнив задум Світлани Горбань. Допомагав з описом шашкових дій у оповіданні Роман Котляр. Письменниця подарувала йому роздруківку оповідання.

Також Світлана Петрівна висловилася з приводу майбутніх планів:

– Вони поки що невідомі мені самій тому що у чернетках багато матеріалів, а як цей матеріал скомпонується і коли буде готовим, важко сказати. Дещо вже майже готове, але потребує редагування. Є, звичайно, мрії написати щось для підлітків і для маленьких дітей, тому що в мене є п'ятеро онуків, і я їм іноді розказую вигадані мною казки. Також є кілька дуже цікавих історій життя деяких людей.

photo_2021-07-14_17-43-50

Письменниця отримала подяку від черкаської обласної федерації шахів за висвітлення та популяризацію гри у шашки.

Насамкінець Світлана Горбань прочитала кілька своїх віршів і розповіла про свої перші творчі кроки.

– Своє творче життя у п'ять років починала з віршів. Я ще не вміла писати, але просила свою бабусю або маму, щоб вони записували мої віршики. Я ніколи їх не видавала і навряд чи колись видам, адже вони в мене дуже особисті, й не завжди хочеться виносити сокровенне на загал, проте тут я вибрала веселі, хороші вірші, щоб трошечки підняти всім настрій.

Після виступу авторка подарувала роздруківки віршів Олені Черновій.

Про письменницю висловилася і Світлана Корчинська із села Руська Поляна, де веде рубрику «Чтиво» у сільській газеті. Вона зачитала уривок своєї статті й поділилась тим, що називає Світлану Петрівну хрещеною матір'ю.

Горбань3

Анастасія Щетініна

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Формуляр 18.07.2021 09:22
Інші письменники теж найкращі. Залишилося лише дізнатися, що вони пишуть і хто їх читає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Аркадий 17.07.2021 23:37
Прекрасная новость!!!
Светлана Горбань (Веренич) - это гордость нашей литературы! Лучший писатель Черкасс (вместе со своей сестрой Натальей Лапиной)! Один из лучших авторов Украины! Каждый роман - праздник для души! Каждый рассказ - тоже!
Спасибо, Светлана Петровна! Творите! Спасибо Вам за Ваши труды!
Ваш вечный поклонник,
Аркадий
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100