реклама

реклама

Фото "Левый берег"

Фото "Левый берег"

Базові ідеї, закладені у запропоновані Президентом Петром Порошенком зміни до Конституції, не відповідають історичному українському досвіду, переконаний народний депутат України з Чорнобаївщини Микола Томенко, який є автором навчального посібника про історію української Конституції. Про це йдеться у дописі пана Томенка в «Обозревателі».

Зокрема, за словами політика, жоден конституційний проект України, навіть написаний в умовах, коли наша держава не була незалежною, не передбачав територіальної автономії для певної частини України.

«Це демонстрував навіть найбільш демократичний підхід у справі поваги до національних меншин Михайла Грушевського та авторського колективу так званої Конституції УНР. Зокрема, тоді передбачалося введення персональної (в розумінні національно-культурної) автономії: "Кожна з населяючих Україну націй має право в межах УНР на національно-персональну автономію, цебто право на самостійне устроєння свого національного життя… Населяючим територію УНР націям – великоруській, єврейській і польській – право на національно-персональну автономію дається силою цього закону. Нації ж білоруська, чеська, молдавська, німецька, татарська, грецька та болгарська можуть скористуватися правом національно-персональної автономії, якщо до Генерального Суду про те поступить заява від кожної нації зокрема…" (§ 69, 70) Навіть Грушевський, який побоювався на поч. ХХ ст. спротиву ідеї незалежної України від росіян, поляків, євреїв чи інших національних меншин, не додумався до того, щоб ознаки автономності надати певним ТЕРИТОРІЯМ», – наголошує Микола Томенко, критикуючи надання окремим районам Донбасу особливого статусу.

Крім того, політик вважає невластивими українській мові й традиції низку термінів проекту Конституції, зокрема, «поселення», «префект» тощо. Щодо префектів (які мають прийти на зміну головам облдержадміністрацій) Микола Томенко зазначає, що в проекті за ними закріплено повноваження, які навіть більші за повноваження нинішніх голів ОДА, тоді, як передбачалося, що більшість повноважень на місцях мають перейти громадам.

«Але найголовніше в цій історії те, що нинішні сільські, селищні, міські голови та відповідні ради, а також голови районних рад, а в майбутньому – голови громад та рад громад на Донеччині та Луганщині, на які, згідно з новою Конституцією буде поширений Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, не підпадають під дію норми про сепаратизм, оскільки ст. 5 згаданого Закону, який у разі ухвалення 300-ма голосами президентських змін стане складовою Конституції, свідчить: "Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим Законом, НЕ МОЖУТЬ БУТИ ДОСТРОКОВО ПРИПИНЕНІ". Таким чином, на території України, до якої найбільше побоювань щодо подальшого пропагування сепаратизму і не підпорядкування Києву, усі згадані вище норми не можна буде застосовувати!» – вважає пан Томенко.

З огляду на все це він вважає, що запропонований Президентом проект змін до Конституції не відповідає традиціям українського конституціоналізму, закладеним Пилипом Орликом, Михайлом Грушевським і Симоном Петлюрою.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Історик 20.01.2016 00:53
А що Пилип Орлик, Михайло Грушевський і Симон Петлюра мали вдалий досвід державотворення ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Язон 20.01.2016 00:51
Новации постиндустриаль ного общества не соответствуют средневековым традициям любого народа. Но это не значит, что надо брать пример с исламских фанатиков и строить державу по канонам тысячелетней давности. Децентрализация власти - требование времени и условие гармоничного развития регионов. Пока регионы дотационны - толку в державе ждать не приходится, вместо развития экономики на местах руководители регионов толпятся в киевских приёмных, выклянчивая подачки. В то же время, чтобы самостоятельнос ть регионов не расшатывала державу - необходим институт перфектов, которые не вмешиваются в работу местных органов власти, но наделяются правом приостанавливат ь любые их решения. Очень правилен вопрос по Донбассу. Регионы должны обладать одинаковыми правами. А кто в Украине по украинским законам и украинской конституции жить не хочет - тому в Украине и делать нечего. Вот здесь - томенко прав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 бульба 19.01.2016 20:02
Ти б краще розповів як би вони оцінили вашу продажність америклсам та профукання Донбасу і Криму. Балабол.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 ПС 19.01.2016 19:17
Томенко в черговий раз міняє партію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 ДРА 19.01.2016 18:24
Томенко готуй валiзи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100